Startsida - Nyheter

Global pakt för jämställd journalistik

När Lola Alvarez-Morales var ny i branschen var hon säker på att kvinnliga journalister kunde förändra världen. 20 år senare är hon chef på världens första spansktalande nyhetsbyrå, Efe, och tror inte längre det. Eller trodde. Efter den stora konferensen för kvinnliga mediechefer i Washington DC är hon beredd att tro på förändring igen, rapporterar Maria Edström, som var inbjuden gäst.

– Det här är fantastiskt! jag har aldrig sett så här många kvinnor på höga positioner inom medierna, säger Lola Alvarez-Morales.

Bara det visuella intrycket imponerade, att i samma rum ha kvinnliga chefredaktörer och tv-chefer från Yemen, Tyskland, Ecuador, Mexico, Island, Kina och ytterligare delegater från ett 70-tal länder gjorde att det hände något i rummet. Ryggar sträcktes, leenden utbyttes. En slags entusiasm och beslutsamhet växte fram under veckan.

– Vi har blivit synliga för oss själva och för andra och återupptäckt behovet av att skapa allianser och komma över de hinder som finns i branschen. Det finns många glastak i medierna. Både företagskulturer, strukturer och policys behöver förändras, liksom kvalitén på innehållet.

Konferensen arrangerades av International Women’s Media Foundation, IWMF, och utgick från en global studie om läget på nyhetsredaktioner som också lanserades där.

Rapporten visar bland annat att män dominerar på de flesta positioner i de flesta länder (se separat artikel.) Resultaten diskuterades i olika grupper som behandlade löner, rekrytering, policies, arbetsuppgifter etc.

Det blev tydligt hur olika villkoren är i skilda delar av världen. Medan Bulgariens Teodora Peeva, chefredaktör för Sega Daily, har problem med att hitta män som vill arbeta med nyheter över huvud taget kunde andra kvinnor berätta om att de förlorat jobbet så fort de fick barn eftersom konkurrensen är så hård. Mer betald mammaledighet kom upp som en lösning, gärna finansierad av staten. Eller ingen ledighet alls, så att man inte missade sina chanser?

Vi var tre personer från de nordiska länderna där; Steinunn Stefánsdóttir , chefredaktör för Freittablaðið på Island och Kjersti Sortland, redaktionschef på Verdens Gang i Norge, och så jag som var där som gäst. Vi försökte alla tala oss varma för att tänka i termer av föräldraledighet i stället. Och att kanske även pappan kan vara ledig. De flesta tror knappt att det är sant när man förklarar hur den nordiska modellen för föräldraledighet ser ut. (Så jag fick lägga upp en post om det i min blogg).

Ett genomgående tema på konferensen var att journalistik kan förändra kvinnors villkor i världen. Man hade bjudit in flera makthavare som betonade detta, bland andra Melanne Verveer, Barack Obamas speciella talesperson för globala kvinnofrågor. Situationen i Afghanistan, Kongo och Vitryssland lyftes fram och några viktiga (manliga) finansiärer i form av Knight Foundation och Howard G Buffett Foundation klev fram och gav sitt stöd till IWMF:s arbete. Filantropen Howard G Buffett betonade speciellt journalisternas roll att informera om kvinnors situation i världen och fick medhåll av Bloombergs chefredaktör, Matt Winkler som tyckte att ”The Gender Gap”, alltså klyftan mellan kvinnor och män är en av samhällets stora utmaningar som journalistiken måste bevaka.

Utvecklingen i Mellanöstern var också hela tiden närvarande, dels genom delegaterna från Yemen, Israel, Libanon och Palestina och dels genom samtal med kolumnisten bloggaren Mona Eltahawy @monaeltahawy. Speciellt Nadia al-Sakkaf, chefredaktör för Yemen Times hade fullt upp med alla radio och tv-intervjuer när utvecklingen i Yemen eskalerade.

Sista dagen enades alla delegater om att ställa sig bakom en ”Plan of Action”, en deklaration för ökad jämställdhet i medierna.

– Det är nu det börjar, sa en mycket nöjd Liza Gross, chef för IWMF, International Women’s Media Foundation. Inom en månad räknar hon med att ”Plan of action” ska vara justerad och klar. Sedan hoppas hon att fler redaktioner ställer sig bakom dokumentet.

– Arbetet kommer också att fortsätta på regional nivå. Vi kommer att starta regionala konferenser, i Europa kan det bli redan nästa år.

Liza Gross och Lola Alvares-Morales. Två kvinnor som både har makt och vilja att förändra nyhetsrapporteringen.

– Man brukar säga att det saknas kvinnliga förebilder. Jag inser nu att vi är ju alla här förebilder, säger Margo Smit, chef för holländska grävande journalister, VVOJ. Här tillsammans med Jaqueline Ann Surin, The Nut Graph, Malaysia.

Ines Pohl från Die Tageszeitung, Tysklands enda kvinnliga chefredaktör har infört nya rutiner på sin tidning. Minst en kvinna på första sidan varje dag. En enkel regel som gör att det nu kommer fram andra typer av nyheter. Här tillsammans med Béatrice Garrett, Sipa Press, Frankrike och Catherine Gichero, redaktionschef The Star, Kenya.

– Nyheter handlar om val. Finns det en större mångfald på redaktionen förändras journalistiken, säger Jennifer McGuire, chef på kanadensiska CBC News.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV