Prenumerera

Logga in

Hackare som bryter stereotyper

I Uruguay har varje skolbarn en dator. Unga hackers som Mariela bygger gratisspel där både flickor och pojkar kan hitta moderna och relevanta förebilder. Och inspireras i ett virtuellt, globalt utbyte. Ana Luisa Valdés berättar.

De kommer från olika bakgrund, Adriana är en argentinsk hacker, självlärd. Mariela är född i Uruguay, lärare i pedagogik, hackar på fritiden och är engagerad i Plan Ceibal, projektet som är unikt i världen och som har givit varje skolbarn i Uruguay en egen dator.

De har aldrig mötts, men har ett livligt virtuellt utbyte. De är med på en e-postlista som diskuterar utvecklingen av fri software och som vill att användarna ska vara fria från de starka multinationella företagen som Microsoft och andra.

SMS-broderi

De följde noga festivalen i Umeå för två år sedan när ett hundratal kvinnliga datoranvändare i olika åldrar och med olika grader av expertis samlades för att hålla workshops och lära upp andra.

Mötet i Umeå gästades av engelska konstnärer som arbetar med SMS-broderi, en konstform som också börjar sprida sig i Sverige där en gammal teknik som broderi kombineras med SMS snabba textmeddelande. Ett SMS skickas till ett nummer som är kopplat till en dator som i sin tur är kopplad till en symaskin som också kan brodera. Nu driver Riksutställningar ett projekt tillsammans med Hembygdsföreningen och unga flickor och gamla farmödrar möts i datoriserade syjuntor.

Förebilden lady Ada

Många av dessa kvinnliga hackers är inspirerade av lady Ada Lovelace, dotter till poeten lord Byron, hon anses vara världens första datorprogrammerare. The Ada Project samlar länkar och referenser till kvinnor som har tagit sig in datorernas värld.

Genusfrågorna är särskilt relevanta i dataspel, där manliga programmerare och designers ofta förmedlar en sexistisk syn på världen via gamla stereotyper och föråldrade könsroller som präglar innehållet i de flesta datorspel.

I Uruguay försöker unga hackers som Mariela bygga en serie gratis spel där både flickor och pojkar kan hitta modeller som känns moderna och relevanta och som kan fostra en ny generation att växa i jämlikhet och mångfald.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV