Prenumerera

Logga in

Hägglund hårt pressad

I de senaste opinionsmätningarna faller Kristdemokraterna utanför riksdagen. Samtidigt pressas partiet av interna slitningar, där abortmotståndarna är drivande.

Det är bara några månader sedan abortmotståndarnas motioner om skärpning av abortlagen röstades ned på Kristdemokraternas riksting i juni, och Göran Hägglund fick fortsatt stöd som partiledare. Men motsättningarna i partiet har snarast ökat sedan dess. Under den senaste veckan har flera debattartiklar i tidningar och på nätet ifrågasatt partiets inriktning, och dagen innan riksdagens högtidliga öppnande krävde riksdagsledamoten och abortmotståndaren Roland Utbult att Hägglund ska avgå.

Samma sak kräver Siewert Öholm, som går till hård attack mot Göran Hägglund i en debattartikel på Newsmill, där Öholm skriver att KD har problem för att ”Hägglund och kretsen kring honom helt enkelt gjort fel samhällsanalys”.

”Tiden är inne att befria partiet från den ledarförlamning som bara Göran Hägglund själv kan förändra genom att nu lämna partiledarskapet”, skriver Siewert Öholm.

Kritik från flera håll

Utbult och de övriga organiserade abortmotståndarna får delvis stöd av fler i partiet. Ordföranden för KD Västa Götaland Södra, Per-Olof Hermansson, kritiserar i en annan debattartikel partiet för att ha ”fel taktik” i förhållande till ”den kristna värdegrunden”. Hermansson kräver inte Göran Hägglunds avgång, men säger till Feministiskt Perspektiv att innan rikstinget i januari 2012 måste det ha hänt något.

– Jag tror på att folk ska få chans att ändra sig. Men förr eller senare, om nån fått flera chanser och inte ändrat taktik, då måste man ’byta lag’, som jag brukar säga. Man kan jämföra med fotboll. Min kritik gäller fler än Hägglund, men Hägglund är ’lagledare’.

Hermansson säger att han inte tillhör gruppen abortmotståndare, men han delar ändå Ja till Livet!s linje att tiden för kvinnors rätt till självbestämd abort borde sänkas.

Leif Hallberg, som själv sitter i KD:s partistyrelse, kritiserar partiledningen i en debattartikel i Expressen, framför allt för att han inte tycker att allianssamarbetet varit bra för KD. På Feministiskt Perspektivs frågor om hur han ställer sig till aborträtten, svarar han undvikande att han inte är insatt i ”paragraferna”.

– Generellt tycker jag att det har gått för långt, både i Sverige och andra länder. Men jag har ingen fanatisk uppfattning.

Kritikerna vill ha tydligare traditionalism

Gemensamt för kritikerna är att de vill se ett nytt KD, som inte är så ”snällt”, utan tydligt och bestämt står upp för vad kritikerna kallar traditionella kristna krav. Det vill säga att KD ska bli ett tydligare högerparti, med fokus på heterosexuella kärnfamiljer, äktenskap och den privata äganderätten.

Debattören och anti-feministen Alice Teodorescu skriver i sin debattartikel i veckan om KD:s framtid, att KD måste göra upp med ”snällismen”. Hon anser att KD behövs mer än någonsin, men som ”ett mer traditionellt borgerligt högerparti”. Och den Livets Ordstyrda tidningen Världen idag har under de senaste veckorna publicerat ett flertal artiklar under vinjetten ”Krisen i Kristdemokraterna”, där Hägglund får skarp kritik.

Abortmotståndarna vill se Mats Odell, KD:s gruppledare i riksdagen, som ny partiledare. Som medlem i Vallentuna pingstkyrka är Odell kreationist, det vill säga att han anser att världen har uppstått genom gudomlig kraft och att det finns bevis för syndafloden. Vid hans sida vill abortmotståndarna se Ebba Busch, som gått i Livets Ords skola, och nu är kommunalråd i Uppsala.

Kristdemokraternas valberedning arbetar just nu med att samla in synpunkter på partiets ledarskap från alla partidistrikt och lokalföreningar.


Ebba Busch och Mats Odell.
Foto: Dan Pettersson respektive Kristdemokraterna

Omsvängning av politiken

Hägglund själv har inga planer på att avgå. Eftersom kraven på byte av partiledare egentligen inte bygger på kritik mot Hägglunds ledarskap som sådant, utan på att kritikerna faktiskt vill ha en omsvängning av partiets hela politik, är det inte heller särskilt troligt att allt skulle bli lugnt om Hägglund avgick.

Men krisen visar att de som står längst till höger i partiet har blivit om inte starkare, så i alla fall tydligare och mer drivande, inom partiet. Frågan är om inkryssningen av abortmotståndarna bland riksdagsledamöterna i praktiken fått större konsekvenser för partiet än partiledningen kunnat ana.

Feministiskt Perspektiv har sökt Göran Hägglund, men han har genom sin presschef Martin Kits låtit hälsa att han avböjer att kommentera.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV