Flera länder i Latinamerika högtidlighöll i veckan hembiträdets dag. I Bolivia innebar det en helt ledig dag för alla hembiträden. Hälften av dem tjänar enligt landets press under minimilönen och har ofta arbetsdagar på över tio timmar. Den första kongressen för hembiträden i Latinamerika och Karibien arrangerades i Colombia den 30 mars 1988. Sedan dess används dagen för att synliggöra diskrimineringen i branschen, öka förståelsen för hembiträdenas situation och backa upp de krav som deltagande organisationer ställer i sina länder: Mexiko, Venezuela, Dominikanska republiken, Brasilien, Paraguay, Uruguay, Bolivia, Perú, Colombia, Chile och Argentina.
Kraven varierar utifrån omständigheterna i respektive land. En av organisationerna är COLMITH, ett kollektiv av urbefolkningskvinnor i hembiträdesbranschen i Mexiko. På sin blog skriver de om svårigheter som möter dem i stadslivet, och utmaningarna särskilt de medlemmar som inte kan läsa och skriva ställs inför.
”Generellt sett skriver vi inte på något kontrakt när vi får arbete utan oftast gör vi muntliga överenskommelser med arbetsgivaren… Vi kan inte säga att vi inte vill ha fler arbetsuppgifter utan att få högre lön… Därför är en av de saker vi diskuterar mest med varandra behovet att kunna förhandla om arbetsvillkoren med våra arbetsgivare utan att vara rädda att förlora arbetet… Vi har ingenstans att vända oss när våra rättigheter kränks, kollegerna vill inte anmäla för att de tror inte att de kommer bli lyssnade till… Det skulle behövas ett kontor som är specialiserat på hembiträden, oavsett om det gäller urbefolkningskvinnor eller andra.”
23 år efter att de träffades första gången fortsätter organisationerna kampen för anständig lön, respekt för den kulturella bakgrunden, för arbetets värdighet och för samma sociala rättigheter som andra yrkesgrupper har.