Hungerstrejkar mot militärdomstolar

Laila Soueif, professor i matematik vid universitetet i Kairo, och mor till studentaktivisten Alaa Abd El Fattah, startar nu en hungerstrejk i protest mot hans gripande. Laila Soueif är en välkänd politisk aktivist i kampen mot Mubarak sedan 70-talet och greps senast själv under revolutionen mot Mubarak i januari.

Laila Soueif protesterar nu genom sin hungerstrejk mot sin militärens gripande av sonen samt mot det faktum att 12 000 civila ställts inför militära domstolar sedan revolutionen i februari och militärens maktövertagande i Egypten.

– Jag bestämde mig för att starta en hungerstrejk när jag förstod att militären grep min son för hans politiska aktiviteter, precis som man gjorde under Mubaraks tid, skriver hon i ett uttalande.

Den gripna studentaktivisten Alaa Abd El Fattah är bloggare och medlem i “March 9 Movement for Universities' Independence”. Studentgruppen kämpar för reform inom universiteten i enlighet med revolutionens krav.


Agera i Sverige

En landsomfattande kampanj under namnet ”No to Military Trials for Civilians” har nu startats i Egypten. Kampanjen har bett om internationellt stöd. I många länder, bland annat i Sverige, anordnas solidaritetsaktioner.

Nätverket Solidaritet med Egypten i Sverige organiserar en demonstration lördagen den 12 november i Stockholm med följande krav:

  • att den svenska regeringen och EU slutar stödja militärjuntan
  • att alla politiska fångar i Egypten släpps
  • att regimen slutar ställa civila inför militärdomstolar

Den nystartade svenska solidaritetsgruppen skriver i ett uttalande: ”Den 9 oktober massakrerade armén 28 demonstranter, som kördes över med pansarvagnar eller sköts ihjäl. Militären försöker tysta de som talar offentligt om händelsen och har gjort sig själva till domare i fallet. Aktivisten och bloggaren Alaa Abd El Fattah sitter just nu fängslad i väntan på rättegång, anklagad för "uppvigling" i samband med massakern. Vänsteraktivisten Mina Daniel, som sköts till döds av armén, är en annan av de åtalade!”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV