Startsida - Nyheter

Ingen EU-enighet om ”mammaledighet”

I EU har Rådet för sysselsättning och socialpolitik just haft möte, men fortfarande finns ingen gemensam syn i sikte när det gäller ”mammaledighet”.

Ändringen i direktivet om mammaledighet (det kallas inte föräldraledighet) har diskuterats i flera år inom EU, men fortfarande står parterna långt ifrån varandra. Tanken med direktivet är att arbetstagare som nyss fött barn i alla EU-länder ska ha rätt att vara barnlediga en tid efter förlossningen, utan att förlora i inkomst.

Enligt nuvarande minimiregler gäller att alla mammor inom EU ska kunna vara barnlediga i minst 14 veckor, varav 4 veckor är obligatoriska direkt efter förlossningen. Kommissionen har föreslagit att tiden ska utökas till 18 veckor, det vill säga ytterligare 4 veckor. Av de 18 veckorna föreslår kommissionen att 6 ska vara obligatoriska. I kommissionens förslag ingår att mammorna ska få 100 procent av lönen vid mammaledigheten. Men medlemsländerna ska ha rätt att i praktiken begränsa ersättningen till motsvarande ersättningen i landets sjukförsäkring.

Europaparlamentet vill i sin tur utöka ledigheten till minst 20 veckor med 100 procent av lönen i ersättning.

För länder som Sverige innebär förslagen en tillbakagång, eftersom vi här har en föräldraförsäkring – inte en mammaförsäkring – och i Sverige kunde föräldrarna tidigare bestämma själva vem som skulle vara hemma med barnet även under de första veckorna efter förlossningen.

Många andra EU-länder har protesterat mot vad man ser som för stora och omfattande förändringar i deras nuvarande system. Det är framför allt kravet att ge mammor 100 procent av lönen i mammaledighetsersättning som möter motstånd, ofta med hänvisning till den ekonomiska krisen.

Resultatet av diskussionerna på mötet blev helt enkelt att man konstaterade att motsättningarna i frågan fortfarande är för stora för att någon enighet skulle kunna nås. Sverige representerades av Bettina Kashefi, statssekretere hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, samt Anna Westerberg, statssekreterare hos socialminister Ulf Kristersson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV