Startsida - Nyheter

Ingen jämställdhet i näringslivets topp

Utvecklingen mot fler kvinnor i styrelserna för de börsnoterade företagen har avstannat. Av de kvinnor som kom in i bolagstyrelserna förra året var några företagsledarnas döttrar.

Förra året ökade andelen kvinnor i styrelserna för de stora börsnoterade företagen från 23 till 26 procent. En del av den ökningen tycks ha berott på att flera företagsledare – som svar på kraven på fler kvinnor i bolagsstyrelserna – valt att ta in sina egna döttrar. Det gällde exempelvis Lundbergföretagen, HQ Bank och investmentbolaget Melcher Schörling. Fler kvinnor betydde att makten i de fallen ändå stannande inom familjen.

I år har ökningen av antalet kvinnor stannat av. De nya siffrorna visar att flera bolag har en enda kvinna i styrelsen. Hela 10 procent av företagen på stockholmsbörsen har styrelser bestående uteslutande av män.

Krav på kvotering

Förhållandena i börsbolagens styrelser har fått tidningen Amelia att engagera sig i debatten. Tidningen kräver att politikerna snarast inför lagstadgad kvotering för att få in kvinnor i bolagsstyrelserna – och redaktionen uppmanar sina läsare att rösta på det parti som driver könskvotering.

Men alliansregeringens jämställdhetsminister Nyamko Sabuni fortsätter att säga bestämt nej till kvotering i näringslivets styrelser. Däremot öppnar hon och Folkpartiets jämställdhetsgrupp för kvotering i kommunala bolagsstyrelser.

På affärssajten E24:s fråga om varför näringslivet inte ska ställas inför motsvarande krav, svarar jämställdhetsministern att hon inte anser att man ska ”inskränka äganderätten för att uppnå ett annat värde, som exempelvis jämlikhet”.


EU:s vicepresident Viviane Reding, Luxemburg.
Bild: Europeiska Kommissionen

EU:s vicepresident kommissionären Viviane Reding, kristdemokrat från Luxemburg, tycker inte att Sabunis argument håller. Hon kritiserar alliansregeringens inställning och menar att redan finns en mängd lagar som begränsar företagens beslutsrätt på olika sätt. Viviane Reding sa i våras till Sveriges Radio att hon helst vill slippa höra sådana argument från jämställdhetsministrar.

– Jag har redan hört det argumentet från företagen. Jag skulle vilja slippa höra samma argument från ansvariga ministrar.

Källor: www.sverigesradio.se, www.e24.se, tidningen Amelia

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV