Partistyrelsen hade i sitt förslag till nytt idéprogram bland annat skrivit en formulering där det ingick att moderaterna vill att kvinnor och män ska ha en jämn fördelning av det oavlönade hushållsarbetet.
”Det tar sig uttryck i lika lön för lika arbete, jämn fördelning av oavlönat hushållsarbete, lika möjlighet att röra sig i samhället utan rädsla för att drabbas av brott, likabehandling i sjukvården och i rättsväsendet.”
Men formuleringen om jämställt hushållsarbete var inte populär bland stämmodeltagarna. En av de drivande för strykning av formuleringen var Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet i Stockholm Filippa Reinfeldt. Liksom flera andra talare tyckte hon inte att hushållsarbetet är något som politikerna har med att göra.
– Politiker ska inte lägga sig i hur arbetet fördelas hemma i det egna hushållet.
Motargument om att jämställt hemma i själva verket är en förutsättning för ett jämställt arbetsliv och lika lön för lika arbete gjorde inte intryck på stämmodeltagarna. Stämman röstade med Filippa Reinfeldt och övriga talare som föreslagit att formuleringen ”jämn fördelning av oavlönat hushållsarbete” skulle strykas ur den övriga texten.
Det blev alltså den nya partilinjen för Moderaterna, vilken är helt i linje med alliansregeringens beslut om ändrad inriktning på föräldraförsäkringen, som Feministiskt Perspektiv skrivit om tidigare.
Inte heller var stämmodeltagarna positiva till könskvotering till bolagsstyrelser, inte ens då både Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och Sofia Arkelsten talade för könskvoteringen. Motståndet bland stämmodeltagarna var för stort även i den frågan. Efter en intensiv debatt blev beslutet att moderaterna motsätter sig en sådan könskvotering.