Startsida - Nyheter

Kommunal: Dagens barnomsorg följer inte lagen

Hälften av alla föräldrar känner sig pressade att hämta tidigt på förskolan. Nästan en tredjedel uppger att de inte kan jobba heltid på grund av öppettiderna inom barnomsorgen. - Om utvecklingen fortsätter är det ett hot mot ett jämställt föräldraskap och arbetsliv, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

Alla andra hämtar tidigt är namnet på Kommunals undersökning av förskolors öppettider och tider för lämning och hämtning i förskolan. I rapporten framkommer att 30 procent av Kommunals medlemmar med förskolebarn inte kan arbeta heltid, med dagens öppettider. Så många som 67 procent av föräldrarna har inte fått frågan om vilka öppettider som skulle passa dem. Undersökningen som ligger till grund för rapporten är sammanställd av Ulrika Lorentzi.

En utgångspunkt för Kommunals förväntningar på barnomsorgen, utöver att den ska vara lärande och trygg för barnen, är att den är en förutsättning för jämställdhet och kvinnors möjlighet att försörja sig. Men Kommunals undersökning visar att den svenska barnomsorgen inte lever upp till idealen. Det är tydligt att lagens krav på att barn ska erbjudas förskola i den omfattning som behövs, med hänsyn till föräldrarnas arbete eller studier, inte följs.

Öppettiderna varierar mycket mellan förskolor. Vanligast är att de öppnar mellan klockan sex och sju på morgonen. Men ungefär var femte förskola öppnar efter klockan sju. Stängningstiden är oftast mellan halv sex och sex på kvällen, men fler än var femte förskola stänger före halv sex. Bara var tionde förskola har öppet efter kl 18.

Varför inte nattis?

Problemet med bristen på barnomsorg på obekväm arbetstid har Kommunal uppmärksammat tidigare. I rapporten Varför finns det inte nattis när det finns dagis? konstaterades att en förskola utan koppling till arbetslivet utformning varken gynnar barn eller vuxna. Framförallt är det LO-medlemmar som arbetar utanför kontorstid som drabbas av att det inte finns barnomsorg på kvällar och helger.

Risker för jämställdheten

Kommunal anser att regeringens förskolepolitik har två spår och båda kan vara ett hot mot jämställdheten. Det första spåret är valfrihetsspåret med vårdnadsbidrag. Detta ser man som ett uppenbart hot mot jämställdheten med att samhället nu erbjuder stöd till familjer där en arbetar och en är hemma.

”Vårdnadsbidraget kan bidra till en norm om att barn bör vara hemma med en förälder så mycket som möjligt”, skriver Ulrika Lorenzi.

Förskola blir skola

Det andra spåret kallas lärandespåret och ska stärka förskolans pedagogiska uppdrag. Även detta spår kan vara ett hot mot jämställdheten om det, i kombination med låg bemanning och stora barngrupper, leder till kortare öppettider. Då skulle den kvalitativa verksamheten koncentreras till några timmar varje dag. Risken är att förskolan blir mer lik den vanliga skolan, under ett par timmar om dagen, och omsorgsuppdraget glöms bort.

Kommunals krav på den framtida barnomsorgen sammanfattas i att öppettiderna ska motsvara föräldrarnas behov. Bemanningen i förskolan ska vara så god att förskolorna kan fullfölja sitt uppdrag: att ge lärande, trygghet, omsorg och service. För detta behövs både barnskötare och förskollärare, både kvinnor och män. Kommunal kräver också utökad barnomsorg med verksamhet kvällar, nätter och helger. Till sist ska alla barn ha tillgång till förskolan, även barn till föräldrar som tar emot försörjningsmedel.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV