Prenumerera

Logga in

Kommunal kritiska till språkförbud på rasten

Anställda bör få tala vilket språk de vill på sin rast. Det anser fackförbundet Kommunal, som efter det uppmärksammade Jönköpingsfallet har börjat undersöka hur det ser ut med språkregler för förbundets anställda runt om i Sverige.

Den 8 mars blev det känt att bussföretaget Keolis i Jönköping ville förbjuda sina bussförare att prata andra språk än svenska i fikarummen. Även den dåvarande lokala fackliga representanten Thor Tärnbring tyckte att detta var en bra idé.

Men Kommunals förbundsledning i Stockholm tog avstånd från den föreslagna språkpolicyn.

– Kommunals generella inställning är alltid att varje människa ska mötas med respekt. Kommunal tar självklart avstånd från språkpolicys som är formulerade som tvång och/eller förbud, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Kommunal motsätter sig inte regler om att svenska är det språk ska användas när bussförarna är i tjänst. Men att företag förbjuder anställda att prata vilket språk de vill på sina raster är kränkande för den enskilde, anser Lenita Granlund.

– Särskilt i fallet med Keolis, där man kunde bli av med jobbet. Vad folk gör på sin rast har inte med arbetet att göra, säger Lenita Granlund.

I samband med rapporteringen kring Jönköpingsfallet uppmärksammade tidningen Kommunalarbetaren att ett annat bussföretag – Arriva – har haft en liknande språkpolicy i fem år. Detta har tidigare varit okänt för Kommunal centralt, men nu har man kallat Arrivas ledning till ett möte.

– Vi vill diskutera den här språkpolicyn och tala om vår syn på saken. Vi kan inte acceptera att folk inte får prata vilket språk de vill på sin fritid, säger Lenita Granlund.
Vidare ska Kommunals avtalsansvariga ombudsmän ute i landet inventera om det finns liknande språkpolicys i deras sektioner. Det gäller då inte enbart bussförare utan alla yrkesgrupper som Kommunal organiserar. Hittills har Lenita Granlund inte fått kännedom om några fler fall.
Hon kände inte till att bussföretaget Nobina i Malmö har börjat med liknande förhållningsregler.

Nobina i Malmö uppmanar på olika sätt sina anställda att prata svenska i rastlokalerna. Trafikchefen säger att om någon absolut vill prata sitt modersmål kan de gå någon annanstans än fikarummet. Vad tycker du om det?

– Det låter lite knepigt, om man inte ens på rasten kan prata sitt eget språk. Om man uppmanar folk till saker på rasten – att man till exempel inte får prata sitt språk – så är det problematiskt, säger Lenita Granlund.

Hon tror inte att förbud är rätt väg att gå när det gäller hur man ska förhålla sig till varandra på arbetsplatsen.

– Man kan lösa det här på andra sätt. Det skapar nog bara mer osämja att förbjuda något än att diskutera fram en rimlig lösning, säger Lenita Granlund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV