– Både kvinnor och män har ansvar för att skydda sig för sin nuvarande och framtida hälsa. Ändå talar man ofta om prevention som om det vore enbart tjejers och kvinnors ansvar. Det skriver RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér med anledning av larmen om att ungas sexvanor kan leda till ofrivillig barnlöshet i veckan.
Vi vet att kvinnor närmar sig män i fråga om antal sexpartners. Är det bra eller dåligt? Det lämnar jag gärna till tjejer själva att bestämma. Det viktiga är att de, liksom män, tar ansvar för sig själva och har makt och kunskap för att bestämma själva hur de ska ha det. Kvinnor som vill ha mycket sex ska kunna ta bra beslut för att kunna njuta och vara friska.
Unga, både män och kvinnor, är trots allt, oftast nöjda med sina sexuella relationer. Det visar till exempel den stora studien UngKAB från i våras. Det uppmärksammas sällan, men är ett viktigt faktum och något som RFSU känner igen. Men både UngKAB och andra studier har, under senare tid, visat på behovet av mer omfattande och samordnade insatser för att förebygga oönskade graviditeter och könssjukdomar.
Männens roll och ansvar är en nyckelfaktor för bättre prevention, som RFSU ser det. Idag står männen bara för 15 procent av besöken på ungdomsmottagningarna. Kondomanvändningen är för låg, enligt forskningen. Kondomer används av män och är faktiskt det enda preventivmedel som skyddar både mot sjukdomar och oönskade graviditeter. Om mannen måste övertygas så har kvinnan verkligen en uppförsbacke. Det finns forskare som undersökt hur sådana samtal går till. Kvinnor har kort sagt svårt att bestämma över kondomer och dess användning.
Både kvinnor och män har ansvar för att skydda sig för sin nuvarande och framtida hälsa. Ändå talar man ofta om prevention som om det vore enbart tjejers och kvinnors ansvar och att ”si och så få kvinnor lät bli att använda kondom” eller ”för många kvinnor har sex utan att använda kondom”.
P-pilleranvändningen är lägre i Sverige än i flera nordiska grannländer. Det verkar som om larm om bieffekter och risker fått större genomslag här. Enskilda kvinnor måste bestämma om de vill använda p-piller eller inte. P-piller ger kvinnor bra kontroll över den egna fertiliteten men skyddar inte mot klamydia eller hiv.
Jämställdhet, eller snarare brist på den, är en klart viktig faktor när det gäller sexualitet. Det ser vi dagligen i kontakt med patienter på RFSUs klinik och i vår frågelåda på nätet. Detta avspeglas även i själva ögonblicket – män har fortfarande mer att säga till om även när det gäller sex och förväntar sig ofta att tjejen tar preventionsansvar. Därför fortsätter RFSU att framhärda att sexualundervisning ska handla om kropp och själ, men också om makt och respekt.
Till RFSU:s klinik kommer lika många killar som tjejer. Personalen använder medvetet metoder och tilltal som gör att både män och kvinnor känner sig välkomna. Vår erfarenhet är att unga människor vill ta ansvar för sig själva och för sin partner, det är därför de kommer. Då är det viktigt att svara på frågor och samtala, inte skuldbelägga.