PAS – vad är det? är en av rubrikerna på en konferens i slutet av oktober som ROKS arrangerar på temat vårdnadstvister ur barnperspektiv. Andra föreläsningar tar upp ämnen som riskbedömningar i vårdnadstvister, sexuella övergrepp mot barn, och barnperspektivet i rättsprocessen.
I slutet av oktober arrangerar ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) konferensen Vårdnadstvisten – med barnet i fokus? Konferensen riktar sig främst till yrkesverksamma samt politiker och organisationer som på olika sätt kommer i kontakt med frågor som rör vårdnad och umgänge.
Flera viktiga frågeställningar tas upp:
• Barnperspektivet i rättsprocessen och i mötet med socialtjänsten
• Riskbedömningar i vårdnadstvister
• PAS – vad är det?
• Sexuella övergrepp mot barn
• Andra länders lagstiftning – vad kan vi lära av den?
PAS-teorin
Det är framför allt papparättsaktivister som har försökt lansera PAS-teorin i Sverige. Och PAS har använts i vårdnadstvister och brottmål här, trots att det inte är någon vetenskapligt belagd teori (se faktaruta). Den har tidigare till och med funnits med på utbildningar för socialarbetare, där Michael Alonzo, ordförande i organisationen Pappa-Barn, har föreläst. Men Socialstyrelsen har nu slagit fast att socialtjänsten ska arbeta utifrån en vetenskapligt belagd praktik.
Internationella föreläsare
Internationella föreläsare på konferensen är engelska Lynne Harne, doktor i kriminologi, som har fokus på frågor kring riskbedömningar och behandling av våldsförövare utifrån ett barnperspektiv, nyzeeländska Ruth Busch, professor i juridik, som ska berätta om lagstiftningen kring familjerätt, vårdnadsfrågor och mäns våld mot kvinnor i Nya Zeeland, och amerikanska Jennifer Hoult, forskare och familjerättsadvokat, som ska berätta om hur PAS-teorin har påverkat utgången i vårdnadstvister i USA.
Dessutom medverkar ett antal svenska forskare och jurister som specialiserat sig inom området, bland annat Anna Kaldal, doktor i processrätt, som berättar om hur barns egna upplevelser och perspektiv utreds och beaktas i de svenska domstolarnas riskbedömningar, samt Eva Kornhall, familjerättsadvokat, som kommer att prata om hur PAS-teorin har börjat användas av socionomer och jurister i Sverige trots att den inte är officiellt godkänd. Moderator är journalisten och författaren Katarina Wennstam.
Konferensen hålls på Hotel Rival i Stockholm 27-28 oktober. Sista datum för anmälningar till konferensen har varit, men det kan finnas ströplatser kvar. Mer information finns på konferensinbjudan på ROKS hemsida.