I veckan höll Länsstyrelsen i Stockholm en nationell konferens mot prostitution och människohandel. Programmet var späckat och några talare hann inte med vad de tänkt säga.
Mest kontroversiell var paneldebatten som avslutade konferensens första dag.
Konferensens öppningstal hölls av jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som läste högt ur några unga kvinnors berättelser om sina erfarenheter. Ur de exemplen drog Sabuni sina slutsatser om prostitution:
– Ett samhälle som låter 12-åringar känna en sådan lockelse till sprit och fylla att de gör saker som vuxna kvinnor aldrig skulle överväga, det är ett samhälle som misslyckas.
Sabuni fortsatte med att konstatera att kvinnorna som utnyttjas i trafficking ”aldrig kommer från väst, alltid från öst”.
– Norskor får aldrig höra av sin hyresvärd frågan om att en karriär som prostituerad i Stockholm skulle kunna vara ett alternativ för att betala hyran. Det är kvinnor från samhällen som förfallit under kommunism och vanstyre.
Späckat program
Syftet med Länsstyrelsens konferens mot prostitution och människohandel var att belysa det arbete som olika myndigheter har genomfört inom ramen för regeringens handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Men programmet var späckat och flera talare stressade igenom delar av sina föredrag och var trots det tvungna att korta ner och stryka en del av vad de tänkt säga.
Det gällde exempelvis den utlovade nationella lägesrapport som Kajsa Wahlberg, kriminalkommisarie och nationell rapportör, samt Patrik Cederlöf, nationell samordnare på Länsstyrelsen i Stockholm, skulle bjuda på. De hann aldrig fram till dagsläget.
Onsdagseftermiddagens avslutande paneldiskussion hade temat Frivilligt eller ej?. I panelen ingick Jenny Westerstrand, som doktorerat med avhandlingen Mellan mäns händer: kvinnors rättssubjektivitet, internationell rätt och diskurser om prostitution och trafficking, Claes Borgström, advokat och före detta JämO, Lisen Lindström, samtalsbehandlare vid Prostitutionsenheten i Stockholm, Lise Tamm, vice chefsåklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, Hanna Wagenius, ordförande för Centerns ungdomsförbund, Jonas Jonsson, HIV- och hälsohandläggare på RFSL, och Petra Östergren, doktorand, författare och debattör.
Helt olika perspektiv
Medan de som stöder den svenska lagen mot prostitution pratade om samhällsstrukturer, kön och makt, pratade motståndarna till lagen om individers val. Exempelvis ifrågasatte Hanna Wagenius samhällets avståndstagande mot prostitution.
– Det drabbar ju faktiskt dem som vill göra det här frivilligt. Som Jasmine sa, att det ingår i hennes sexuella läggning. Var är vår respekt för de människorna som känner så?
Petra Östergren pratade om Nya Zeeland, där prostitutionen är avkriminaliserad och endast delvis reglerad. Hon hänvisade till utvärderingar som enligt henne visar att prostitutionen där fungerar bättre än i något annat land i världen, så när som på en kvarvarande stigmatisering. En av de få lagar som finns förbjuder män att ens efterfråga sex utan skydd, påpekade hon. En annan lag ger kvinnor rätt att när som helst ”avbryta akten”.
– Alltså även efter att betalningen har skett, så får hon säga nej. Hon får också neka vem som helst, om hon jobbar på en studio, utan att förklara varför.
Claes Borgström svarade bland annat genom att hänvisa till Sexualbrottsofferutredningen, där det framkommer att ett skäl till att det alls förekommer sexuella övergrepp utan våld (eller hot om våld genom kniv eller pistol) är att kvinnor i vissa utsatta situationer inte förmår driva igenom ett nej. Detta är ett stort problem, betonade han.
– Så det är ju en ganska fantastisk uppfattning att tro, att i och med att man har rätt att neka, så är det inga problem för dem som ändrar sig. Det är klart att det är ett meningslöst instrument, likaså som man i Tyskland säger, och i Holland med för den delen, att om köparen märker att det här är en påtvingad prostitution, ja, då ska han anmäla det.
Lise Tamm frågade Petra Östergren om det huvudsakligen var män som köpte sex av kvinnor även i Nya Zeeland, vilket Östergren bekräftade.
– Även där har du ju en bristande jämställdhet, eller hur? påpekade Lise Tamm.
Ifrågasatt inriktning på debatten
På minglet vid första dagens slut frågade Feministiskt Perspektiv vad Petra Östergren tyckte om debatten:
– Jag tyckte att debatten var bra. Det var inte den polarisering som det var förr.
– Det är en förolämpning mot alla oss som jobbar med den här frågan att det reduceras
till frivillighet eller inte, menade Wiveca Holst från Sveriges Kvinnolobby.
Foto: Gerda Christenson
Wiveca Holst, Sveriges Kvinnolobbys representant i European Women’s Lobbys prostitutionsgrupp var upprörd över paneldebattens inriktning – på en konferens som skulle handla om utvecklingen av myndigheternas arbete mot prostitution.
– Jag tycker att det är förskräckligt att en myndighet gör så här. Tänk om Socialstyrelsen hade haft en konferens om barnaga och bjudit in hälften av paneldebattörerna bland dem som förspråkar aga? När detta är en konferens om hur vi jobbar mot prostitution i Sverige borde debatten handla om det.
Konferensens andra dag startades med valbara fokusseminarier på olika teman och avslutades av EU-minister Birgitta Ohlsson.