Prenumerera

Logga in

Krav på att barnkonventionen blir svensk lag

I dag gäller inte barnkonventionen som svensk lag. Om den blev lag skulle myndigheter och domstolar vara tvungna att tillämpa den. Det skulle också bli möjligt att ställa dem till svars om de struntade i den – med följden att barns mänskliga rättigheter skulle tas på större allvar. Det menar UNICEF och Raoul Wallenberginstitutet i en ny studie.

Sverige har valt att anpassa och ändra sina lagar till FN:s konvention om barnets rättigheter i stället för att inkorporera barnkonventionen i lagstiftningen. Men det här räcker inte för att garantera barns mänskliga rättigheter, enligt rapporten.

Ett exempel är asylärenden, där barnets bästa inte alltid tas hänsyn till eller bara nämns i förbigående. Ett annat exempel är vårdnadstvister och brottmål – som sexualbrott eller misshandel av barn – där det ofta saknas barnrättsperspektiv.

– Vi ser till exempel att barn betraktas som föräldrars bihang i stället för individer med egna rättigheter, säger Christina Heilborn, barnrättsjurist vid UNICEF till unicef.se.

Det var mer än 20 år sedan Sverige skrev under barnkonventionen. Trots det har den inte fått något ordentligt genomslag, vilket FN:s barnrättskommitté kritiserat åtskilliga gånger.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV