Flera av motionerna till Handels pågående kongress kräver att a-kasseersättningen ska höjas – det vill säga att den ska återställas till vad den var tänkt att vara; en försäkring om att inte få sin ekonomi förstörd under perioder av arbetslöshet.
Formellt ska a-kassan ge 80 procent av lönen, och många tror därför att det är den nivån de skulle få om de blev arbetslösa. Men dagpenningen i arbetslöshetsförsäkringen höjs inte automatiskt, och i år är det nio år sedan den senast höjdes. Det betyder att ersättningen urholkats för varje år. Idag är det endast en av tio med arbetslöshetsersättning som verkligen får 80 procent av sin tidigare inkomst.
Det framgår av rapporten Lägesbeskrivning av arbetslöshetsförsäkringen våren 2011, som Arbetslöshetskassornas samarbetsorganisation (SO) gav ut tidigare i vår. Nu har Handels lagt upp rapporten på sin särskilda kongressida på internet.
Samtidigt som a-kasseersättningen urholkats är det allt färre av de arbetande som är med i någon a-kassa. För att ha rätt till arbetslöshetsersättning ska du vara med i en a-kassa, vara inskriven på Arbetsförmedling och vara arbetslös på hel- eller deltid. Idag utgör den gruppen endast 40 procent av alla arbetslösa.
Sett till samtliga arbetslösa är det därför endast 4 procent som idag faktiskt får 80 procent av sin tidigare inkomst. Enligt SO:s prognos kommer den andelen att sjunka till cirka 3 procent under 2011. SO menar att arbetslöshetsförsäkringen måste återupprättas och återgå till att vara den omställningsförsäkring mellan två jobb som var den ursprungliga tanken med den.