Prenumerera

Logga in

Kristdemokraterna bromsar viktiga hbt-reformer

Ett 60-tal motioner om hbt-frågor har lämnats in under riksdagens allmänna motionstid. Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor och reformerad lag om fastställande av könstillhörighet har särskilt brett stöd. Men KD stretar emot.

RFSL har gått igenom samtliga motioner som lämnats in under riksdagens allmänna motionstid. När tiden gick ut den 5 oktober hade nästan 3 200 motioner lämnats in.

Alla riksdagspartier utom Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD) har tagit ställning för en ändrad lag om fastställande av könstillhörighet, vilket skulle medföra att kravet på tvångssterilisering tas bort. Men KD vill ha kravet kvar, och det är därför oklart om det blir någon förändring.

– Det är en fråga om vad de andra tre allianspartierna prioriterar högst: transpersoners mänskliga rättigheter eller att hålla fast vid regeringsenigheten? De borde inte låta sig styras av ett litet konservativt parti, säger Ulrika Westerlund, ordförande i RFSL.

Tre möjliga vägar

En reformering av lagen om fastställande av könstillhörighet i enlighet med Socialstyrelsens förslag skulle innebära avskaffade krav på att vara steril, ogift och svensk medborgare för att få tillgång till könskorrigerande behandling. Barbro Westerholm (FP) är den enda av regeringspartiernas ledamöter som har motionerat om en sådan lagändring. Hon menar att det finns tre möjliga vägar att gå för att lagändringen ska gå igenom trots KD:s motstånd.

– Vi kan ta ett utskottsinitiativ. Allianspartierna i regeringen kan komma överens om att gå fram med en proposition ändå. Eller så kan det bli ett tillkännagivande till regeringen. Jag vet inte vilket alternativ det blir. Men min personliga åsikt är att vi måste komma i mål med de här frågorna, säger Barbro Westerholm.

Vad gör Folkpartiet för att det ska gå snabbare?

– Vi för fram hur vi vill ha det, sedan får andra partier säga sitt. Sedan är det en allians där det är ett givande och tagande. Någon gång kommer det här att förverkligas, frågan är vid vilken tidpunkt det blir, säger Barbro Westerholm.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin har föreslagit en lagtext som syftar till att riksdagen ska kunna ta beslut i frågan utan en proposition från regeringen. Fler som har motionerat i frågan är ett antal socialdemokrater och vänsterpartister, däribland Marianne Berg (V), som förutom att ändra könstillhörighetslagen även vill se en utredning om införandet av ett tredje kön som juridiskt sett är jämställt med kvinna och man.

Krav på assisterad befruktning

Tolv motioner kräver att ensamstående kvinnor ska få tillgång till assisterad befruktning inom sjukvården. Motionerna är skrivna av ledamöter från alla riksdagspartier utom SD och KD.

– Det finns ett väldigt starkt stöd för att förändra de här frågorna, men ingenting händer för att Kristdemokraterna sitter i regeringen, säger Ulrika Westerlund.

Stödet är så stort att om förslaget om assisterad befruktning skulle läggas fram i riksdagen och alla fick rösta fritt, skulle det enligt Ulrika Westerlund bli en lagändring.

– Men KD är väldigt tydligt emot. Nu hänger det på att regeringspartierna måste komma överens om att det är viktigare att ändra lagen än att hålla ihop regeringen. De får köra över KD, helt enkelt, som de gjorde i äktenskapsfrågan.

En tredje hbt-fråga som flera riksdagsledamöter har lagt motioner om är införande av moderskapspresumtion, eller könsneutral föräldraskapspresumtion. I nuläget gäller faderskapspresumtion, med vilket menas att när en gift heterosexuell kvinna föder barn anses mannen i äktenskapet automatiskt vara far till barnet, oavsett om han är biologisk förälder eller inte. Enligt flera motioner bör presumtion gälla på motsvarande sätt för lesbiska föräldrar. ”Som lagstiftningen är utformad i dag är det möjligt att ett barn som tillkommit i ett lesbiskt förhållande i praktiken bara får en rättslig vårdnadshavare” skriver till exempel Marianne Berg i en motion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV