”Arbetslinje för kvinnor? Jämställdhetsperspektiv på arbetsmarknaden” är temat för ett seminarium som Sveriges Kvinnolobby bjuder in till i samarbete med organisationen Varken Hora eller Kuvad.
Syftet med seminariet är att undersöka hur arbetsmarknaden fungerar ur jämställdhetsperspektiv. Seminariet äger rum i riksdagen den 10 maj klockan 13 – 14.30.
Jämställdhetspolitiska utredningen, SOU 2005:66, ställde frågan om arbetslinjen för kvinnor var bruten och pekade på betydande problem med otrygga anställningar, deltidsarbete, sjukskrivningar, uttag av föräldraförsäkring, diskriminering, ensamstående familjeförsörjare mm som måste åtgärdas om kvinnors arbetslinje ska vara lika stark som mäns och om lönen för mödan ska vara lika stor för kvinnor och män. Utredningen ledde fram till ett nationellt mål som pekade ut riktningen framåt:
Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.
Hur har det gått under de fem år som målet gällt? Seminariet diskuterar utvecklingen genom att presentera fakta, statistik och analyser som belyser strukturer med kapacitet att återskapa ojämställdhet eller, som målet vill, skapa ekonomisk jämställdhet.
Bland de medverkande ingår:
Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör, Arbetsförmedlingen, som talar om ”Männen drar ifrån på arbetsmarknaden”
Louise Kennerberg, fil.mag. i nationalekonomi, IFAU/ Uppsala universitet, som talar om ”Barn och arbete – hur anpassar kvinnor och män sin arbetssituation när de får barn?”
Serkan Köse, ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, Anna Giotas Sandquist, enhetschef i kommunledningsförvaltningen, Botkyrka kommun, talar om ”Kvinnor helt utanför arbetsmarknaden”.
Gertrud Åström, ordförande i Sveriges kvinnolobby, talar om ”Ekonomisk jämställdhet mellan kvinnor och män, bilaga 3, prop. 2010/11:1”
Därtill hoppas man på deltagande av inbjudna politiker.