För elfte året i rad redovisar TCO pappornas uttag av föräldraledighet i form av ett pappaindex. Mellan 2009 och 2010 ökade index från 39,0 till 40,9. Om föräldrarna delade lika på ledigheten skulle indexvärdet ligga på 100.
– Männen tar ut lite mer för varje år. Männens genomsnittliga uttag ligger nu en bra bit över de två reserverade månaderna, de tar redan ut tre månader i snitt. Det borde vara dags att göra fler månader ej överlåtbara, säger Ulrika Hagström, samhällspolitisk utredare på TCO.
Hon anser att det är en bra väg att införa en ny ”pappamånad” i taget snarare än att fastna i en debatt om huruvida föräldraledigheten ska delas rakt av eller inte. Men Josefin Brink (V), som har tagit del av TCO:s pappaindex, tycker att utvecklingen går för långsamt.
– Självklart är det glädjande att utvecklingen går åt rätt håll. Samtidigt är det ju beklämmande att föräldraansvaret år 2011 fortfarande är så extremt skevt fördelat mellan kvinnor och män. Det visar på behovet av en individualisering av föräldraförsäkringen, säger hon.
I sin rapport konstaterar TCO att även om pappaindex har förbättrats något, är det långt kvar tills papporna tar ut hälften av föräldraledigheten. En tredjedel av papporna under 35 år tar fortfarande ut mindre än en månad i ledighet. Utvecklingen pekar mot en polarisering, där en del pappor knappt tar ut någon ledighet alls medan andra tar ut föräldraledighet och dessutom ökar sitt uttag.
– Även om utvecklingen skulle rulla på med dagens takt – vilket det ju inte finns några garantier för – skulle vi enligt TCO:s mätning få vänta i ytterligare 31 år tills lika många pappor som mammor är föräldralediga. Det innebär ytterligare 31 årskullar av barn som växer upp med bilden av mammor och pappor som väsensskilda figurer, och ytterligare 31 år av diskriminering av fertila kvinnor i arbetslivet, säger Josefin Brink (v).
Ulrika Hagström tror att det är möjligt att nå ett jämställt uttag av föräldraförsäkring inom 30 år. Barn som växer upp med pappor som tar ut mer än några dagar i ledighet kommer att vara mer benägna att själva ta föräldraledigt, tror hon.
– Men jag tycker att man ska snabba på processen. Dels genom att införa ytterligare månader som man inte får ge bort till den andra föräldern. Sen tycker jag att det är positivt att regeringen ändrar jämställdhetsbonusen från och med årsskiftet. Alla som delar jämställt kommer att få bonus, man behöver inte längre ansöka eller skicka in intyg. Jag tror i och för sig inte att det ojämställda uttaget beror på pengar, men jag tycker det är bra att det argumentet inte går att använda längre, säger hon.
Var finns de största hindren för att kvinnor och män ska ta ut lika stor del av föräldraledigheten – i arbetslivet eller hos föräldrarna själva?
– Både och. I första hand hos föräldrarna själva, samt att man vill uppfylla omgivningens förväntningar som ju är olika på pappor och mammor. Men det finns även hinder på den könsuppdelade arbetsmarknaden. Det finns en tröghet på mansdominerande arbetsplatser att anpassa sig till att arbetskraften är föräldraledig, men jag tror ändå att det är mindre vanligt att chefer ifrågasätter pappor som vill vara lediga i dag än för tio år sedan. Däremot finns det en diskriminering av föräldralediga – de får sämre villkor när de kommer tillbaka, säger Ulrika Hagström.