Prenumerera

Logga in

Livsstilsmagasin som utmanar

Livsstilsmagasin är ofta kliniskt fria från feminism och normkritik. När vårt sätt att leva ska skildras regerar könsstereotyperna. Katerina Nilsson läser en ny tidskrift som vill annorlunda.

Ballers är ett helt nyfött feministiskt livsstilsmagasin på nätet. Med ambitionen att vara ytterligare ett forum för feministisk kamp lanserades nyligen det första numret på tema förlossning.

Temat syftar inte bara till den fysiska förlossningen. Enligt Lisa Övermyr, en av initiativtagarna, var förlossning lockande att skriva om eftersom det är ett visuellt och starkt tema. Samtidigt som det anspelar på födelse – tidningens födelse.

Historiskt har kvinnor kopplats ihop med naturen och på så sätt ansetts som lägre stående, mer djuriska. Än idag är det skämmigt att prata om kroppen och förlossningens köttsliga delar rensas bort ur födelsehistorierna.

En kvinna som är för kroppslig hamnar lätt i facket hora. Och kan aldrig bli madonna, eller flickvän om man så vill.

Inget är tabu

Ballers har tagit sig an detta tabubelagda område med råge. Det präglar tidningens hela innehåll. Under ”knep och knåp” blir jag tipsad om ett stickmönster för en livmoder, under sexspalten får jag tips på hur jag bäst undviker en förlossning – med preventivmedel.

Det finns krönikor om hur smärtsamt det kan vara med en förlossning, och om hur det onda inte tar slut när barnet väl är ute.

Mens är ännu ett tabubelagt område som tystas ned, men hör samman med förlossning. Om du någonsin undrat hur ett fotoprojekt med mensblod se ut – look no further. Projektet, som visas med några bilder, är pågående och alla är välkomna att delta med egna bilder.

Det enda kravet är att man i bilderna använder riktigt mensblod. När det så kommer en bild på en kvinna som suger på en blodig tampong känns det både uppfriskande och äcklande. Även en guide för menskoppar stoppas in.

Tillgängligt komplement till Bang

Nej, det är inget konventionellt livsstilsmagasin, även om formen till stor del är densamma. Lisa Övermyr och kollegan Helena Gunnarsson-Westling tyckte att det saknades en tidning med lättsamt material som samtidigt är normkritisk. Och om det var det de var ute efter att skapa har de lyckats. Det finns även gott om queera inslag, till exempel användningen av ”en” istället för ”man.”

Tidningen säger sig inte vilja konkurrera med exempelvis Bang, och det gör den inte heller. När Bang fokuserar på det intellektuella har Ballers fokus på det lättillgängliga. När Bang har fokus på mödraskap har Ballers detsamma på förlossning.

Ballers är heller inte uppe på Bangs nivå när det gäller fylligheten i tidningen. Materialet till första numret känns lite tunt, till nästa nummer vill jag se mer – av allt. Fler texter, knep, knåp, sexråd – allt.

Genomgående känns det som om Ballers vänder sig till en relativt ung målgrupp, en som dessutom inte chockeras av ett bildprojekt med mensblod. En ung målgrupp som kan behöva få höra att det är helt okej att prata öppet om kvinnokroppen, att den inte är äcklig och behöver tämjas och fixas och rakas och bantas.

En målgrupp som befinner sig någonstans emellan KP och Veckorevyn och är i desperat behov av ett vettigt alternativ. Ballers visar potential på att vara just detta alternativ, även om det är en liten bit kvar på vägen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV