Det nya industriavtalet förändrar inte LO:s krav på en jämställdhetspott. Det säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh efter att parterna inom industrin enades om ett nytt löneavtal i måndags. Avtalet innebär löneökningar på tre procent från 1 februari.
Tidigare har industriavtalet ”satt märket” för hur mycket lönerna på arbetsmarknaden tillåts öka. Men i och med att industrifacken har valt att ställa sig utanför LO-samordningen i avtalsrörelsen är det inte säkert att den ordningen kommer att gälla i fortsättningen.
– Industrin hävdar att de har avtalat en nivå som är normerande, men eftersom vi har en profil där kvinnodominerade områden ska ha extra utrymme så ska det rymmas inom de avtal som vi träffar, säger LO:s avtalssekreterare Per Bardh.
Det var kravet på en extra hundralapp för anställda inom avtalsområden med genomsnittslöner under 22 400 kronor – den så kallade jämställdhetspotten – som fick industrifacken att lämna LO-samordningen. Per Bardh framhåller att LO:s jämställdhetsprofil i avtalsförhandlingarna alltjämt står fast.
– Det måste finnas ett löneutrymme där de kvinnodominerade områdena har större utrymme att öka, just för att trycka ihop skillnaden mellan mans- och kvinnodominerade områden. Hur skulle man annars skapa en situation där de kvinnodominerade områdena närmar sig männens löner?