Startsida - Nyheter

Massaker i Libyen

Trots blockeringen av människors möjligheter att kommunicera med omvärlden och motstridiga uppgifter står det klart att Libyens regim brutalt angripit sitt eget folk. Bella Frank sammanfattar läget på måndagskvällen.

Stridsvagnar, legosoldater och nu stridsflyg. Gaddafiregimen har gått ut i fullt krig mot sin egen befolkning. I Libyen stiger dödssiffran snabbt. Under natten mot tisdag väntades överste Gaddafi hålla tal på libysk statstelevision. Detta är en snabb sammanfattning över några av det senaste dygnets händelser.

Under måndagen har det kommit vittnesmål från Libyens huvudstad Tripoli till tevekanalen Al Jazeera om att stridsflygplan bombat bland annat ett begravningsfölje, samt grupper av demonstranter. Gråtande och upprörda Tripolibor har talat om en massaker, folkmord och att människor som rör sig på gatorna blir skjutna. Uppgifter har också förekommit om att folk blivit attackerade i sina hem. Attackhelikoptrar och militärfartyg ska också ha använts enligt vissa rapporter, det är dock mycket svårt att få en klar bild över situationen i landet eftersom internet och telefonnät är blockerade.

Reuters menade tidigare under dagen att det finns motstridiga uppgifter om hur beskjutningen av staden ser ut, enligt nyhetsbyrån talar vissa om skottlossning snarare än artillerield från luften. Men uppgifterna om att stridsflygplan satts in mot den egna befolkningen är många. Vittnesmål till Al Jazeera talar om flera hundra döda i bombanfall och det förekommer också uppgifter om att legosoldater flygs in till staden. Vid niotiden på kvällen rapporterades Al Jamhouriagatan i Tripoli ha utsatts för ett flyganfall., och under måndagskvällen har ohyggliga bilder från libyska offer kablats ut via sociala medier som Twitter. Al Jazeera har också visat flera av dessa bilder.

Långsamt börjar nu omvärlden reagera med fördömanden bland annat från USA:s utrikesminister Hillary Clinton. Krav reses nu att Gaddafi ställs inför den internationella brottmålsdomstolen ICC. Under kvällen fördömde också EU:s utrikesministrar våldet i Libyen. Under dagen har dock många i Sverige reagerat med ilska mot utrikesminister Carl Bildts tidigare uttalande om att det inte handlar ”om att stödja den ena eller andra, det handlar om att få stabilitet och en rimlig utveckling” i en intervju med Sveriges Radio. Under morgondagen kommer en protest att hållas utanför UD med krav på Bildts avgång.

Under måndagen landade två stridsflygplan på Malta med två piloter från det libyska flygvapnet som enligt uppgifter från maltesiska myndigheter flytt landet efter att ha vägrat skjuta civila. Planen var lastade med bland annat raketer och maskingevär. Se CNN:s nyhetsblogg. Förhör har hållits med piloterna under kvällen. Två andra piloter uppges också ha landat i Benghazi efter att ha vägrat attackera staden.

De värsta striderna verkar ske i Tripoli just nu. Protesterna började för snart en vecka sedan i de östra delarna av landet, i Benghazi, och har sedan spritt sig västerut. Under veckan har det kommit rapporter om att delar av städer i öst har befriats och att de nu kontrolleras av demonstranterna som på håll ska ha bildat folkkomittéer efter egyptiskt mönster. Likaså har det förekommit många uppgifter om att soldater och poliser gått över till demonstranterna. En avgörande skillnad från händelserna i Egypten är det faktum att Gaddafi inte har förlitat sig på den egna armén och säkerhetsstyrkorna utan använder sig av legosoldater. De första rapporterna om förekomsten av legosoldater kom redan i onsdags eller i torsdags, men sedan har dessa uppgifter bekräftats.

Rykten om att Gaddafi ska ha flytt, eller planerar att fly, landet har förekommit sedan i går. Venezuela har varit ett hett tips inte bara på Twitter utan även på nyhetskanaler. Ryktet verkade vara just ett rykte och inget mer i går kväll men i dag ska Storbritanniens utrikesminister William Hague ha sagt att han hört information om att Gaddafi skulle vara på väg till Venezuela. Myndigheter i Venezuela dementerar dock detta. Gaddafi har nära kontakter med Venezuelas president Hugo Cháves och en kommentator på Al Jazeera menade att det är troligt att om eller när Gaddafi flyr landet, så är det där han kommer att hamna.

Oron över det pågående blodbadet står i skarp kontrast till gårdagens i det närmaste segeryra stämning bland tvittare som då var övertygade om att Gaddafi höll på att falla efter att protesterna nått huvudstaden och det symboliskt så viktiga Gröna torget i Tripoli. Detta verkar också de flesta experter vara överens om kommer att ske, men frågan är hur många liv som kommer att krävas i Gaddafi-dynastins sista strid. Att den skulle bli blodig bekräftades av en av Gaddafis sönder i går kväll. Det var runt midnatt i går svensk tid som Saif al-Islam Gaddafi höll tal sänt i libysk stats-tv. Medan Egyptens avsatte expresident Mubaraks tal gav upphov till ren och skär ilska ledde Saif al-Islam Gaddafis snarast till förvirrning och kommentarer kring hans mentala tillstånd. I många långa minuter svamlade Saif al-Islam (som om han använt samma pr-konsult och talskrivare som Mubarak och Ben Ali) om utländska agenter och islamister, med tillägget att de som var ute på gatorna i Libyen var drogpåverkade ligister. Många av de skämt som formligen strömmade in på Twitter bara några minuter in på talet handlade just om vilka droger Saif al-Islam, som är känd som den intellektuelle och reformvillige i familjen (http://blog.foreignpolicy.com/posts/2011/02/21/the_shattered_myth_of_a_moderate_qaddafi_heir), själv kan tänkas använda, då han under framträdandet i det närmaste framstod som påverkad av någon form av substans. Hans tal var dock inte bara obegripligt, det innehöll öppna hot om inbördeskrig och att han skulle kämpa till sista kulan om inte protesterna upphörde. Och hans tal hade inte ens hunnnit avslutas innan det kom nya rapporter via Twitter om att krypskyttar på nytt hade börjat skjuta mot demonstranter i Tripoli.

Under gårdagen kom de första rapporterna om att libyska diplomater avgått i protest mot de allt blodigare försöken att slå ner demonstranterna. Först ut att meddela sin avgång var Libyens representant in Arabförbundet. Sedan kom information om att en diplomat vid Libyens ambassad i Kina avgått, och i morse kom nyheten att Libyens ambassadör i Indien, Ali al-Essawi, gjort detsamma. Under tisdagen har sedan rapporterna om avgående diplomater och ambassadpersonal avlöst varandra. Vid lunctid i dag meddelade Svt att tre medarbetare på den Libyska ambassaden i Stockholm sagt upp sig. De fördömde det som nu pågår som ett folkmord på civila och de uppmanade också annan ambassadpersonal att följa deras exempel.

– Det är på grund av det som sker i Libyen. Vi anser att vi inte kan jobba kvar på en ambassad som står för en regim som förtrycker och massmördar människor, sade Sayed Jalabi till Svt, och fortsatte:

– Vi ser människor som aspirerar på frihet efter åratal av förtryck och så sitter vi här och jobbar för honom. Vi skulle känna oss som hycklare om vi satt här och fortsatte att jobba som om ingenting hade hänt, trots att vi egentligen stödjer den folkliga protesten i Libyen.

Uppgifter förekommer också om att ambassadpersonal i Storbritannien, Indonesien och Polen har sagt upp sig. Dessutom har Libyens delegation i FN avgått i protest. På måndagskvällen svensk tid avgick också två diplomater vid Libyens ambassad i Washington, USA, enligt Al Jazeera. Ambassadören Ali Aujali har stannat kvar på sin post, men fördömer Gaddafi för händelseutvecklingen i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV