Mellan slidkransar och kaffeflickor

Debatten i spåren av våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange visar att det finns mycket vi behöver prata om. Eftersom språket påverkar vår uppfattning av omvärlden skriver vi könsneutralt i tidningen.

I begynnelsen är jollret. Först låter det mest goj-goj-goj ur spjälsängen. En del prövar lampa eller mapa medan andra bebisar fastnar för mamama eller papapa. Språket växer med barnet och vi kan snart kommunicera med andra. På samma sätt kan vi också förminska varandra via språket, utesluta och osynliggöra.

I den här tidningen vill vi synliggöra kvinnors villkor och bristen på jämställdhet mellan könen. Ingen läsare ska känna sig utesluten, det ska vara öppet för alla feministiska perspektiv. Vi kommer därför att använda både han, hon och det neutrala hen.

Vi använder inget radikalt språk på nyhetsplats. Våra nyheter ska alla kunna läsa utan att haka upp sig på ordvalet. Vi undviker pronomenet man. Oftast finns andra alternativ som också gör texten tydligare. Eftersom vi vill att nyhetstexterna ska vara glasklara ersätter vi inte man med en. I debatt- och kulturartiklar kan vi ta ut svängarna mera.

Men vi välkomnar en öppen debatt. Hur tycker du att vi ska skriva? Har du längtat efter fler hen/hän och en i spalterna? Dela med dig av dina språkråd.

Språkforskaren Karin Milles, lektor vid Södertörns högskola, har haft mycket kontakt med allmänheten sedan hon gav ut sin handbok om jämställt språk.

– Jag tycker att det ser ganska bra ut i dag. Folk är intresserade av det här och vill verkligen lära sig hur de kan skriva mer jämställt.

Men visst finns det även motstånd mot förändring.

– Jag tycker att det är tråkigt att vi har kvar talman, som beteckning för det högsta valbara ämbetet i Sverige, säger Karin Milles.

Hennes favorit bland nya ord är slidkrans, som aktivt jobbar sig bort ifrån mödomshinnans gamla fördomar och missförstånd.

Språkrådet presenterade nyss sin lista med nya ord från året som gått. Där finns Kaffeflicka, som betyder: Ung kvinna som bjuds in ”som något sött till kaffet” på en herrmiddag (aktuellt i samband med skandalboken om kungen). Där finns också bjästa: Ta parti för en förövare av ett brott och mobba offret (efter en händelse i Bjästa, där många ställde upp och stödde en våldtäktsman och mobbade offret).

Nyordslistorna bygger på daglig genomläsning av några morgontidningar och ord inskickade av allmänheten. 2009 bjöd på slidkrans och könskonträr (någon eller något som är rakt motsatt det som vanligtvis förknippas med en man eller kvinna, till exempel om en kvinna tar ett mansnamn). År 2006 gav oss både genuspedagog och regnbågsbarn.

Vilka nya ord ska vi skapa i år?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV