Mer kulturpengar till pojkar

Dagens Nyheter meddelar att en merpart av det statliga stödet till ungas kulturutövande allokeras till pojkars verksamheter. Enligt Ungdomsstyrelsens rapport När var hur – om ungas kultur domineras fritidsaktiviteterna slöjd, bildskapande och skrivande av flickor.

Pojkar är i majoritet på musikskolor och det är även musicerande som är mest offentligt finansierat. Därtill konstateras i rapporten att pojkar får en större del av stödet inom idrotten eftersom fler pojkar än flickor idkar föreningsidrotter.

Skillnaderna mellan könen är mer påtagliga i socioekonomiskt utsatta områden. Där är pojkarna aktiva i minst samma utsträckning som i riket som helhet.

Flickorna är däremot aktiva i mindre utsträckning inom idrott/motion, 65 procent motionerar/idrottar aldrig i klubb eller förening jämfört med 55 procent i riket som helhet, berättar DN.

De är också generellt i mindre utsträckning aktiva utanför klubb- och föreningslivet. Drygt en tredjedel, 34 procent, av flickona idrottar/motionerar aldrig utanför detta jämfört med 13 procent i riket som helhet.

Bland unga i snarlika områden finns 20 procent som varken idrottar/motionerar i en klubb/förening eller oorganiserat (12 procent av pojkarna och 27 procent av flickorna). Inaktiviteten är högre i gruppen 20–25 år där andelen är 24 procent för gruppen som helhet och 29 procent bland flickorna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV