Prenumerera

Logga in

Miljoner till jämställdhet

Tjugoen landsting och kommuner får chansen att genomföra jämställdhetsprojekt för att kunna ge likvärdig service till kvinnor och män. Satsningen är tänkt ska leda till långsiktiga förändringar i verksamheterna.

21 landsting och kommuner får dela på 27,5 miljoner kronor i den femte och sista fördelningen av pengar i projektet Hållbar Jämställdhet, som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) driver. Pengarna ska gå till olika utvecklingssatsningar som ska leda till att landstingen och kommunerna kan erbjuda likvärdig service för kvinnor och män, tjejer och killar.

– Satsningen ska leda till konkreta och varaktiga förändringar i kommunernas och landstingens verksamheter, säger Carina Sándor, ordförande i styrgruppen för Hållbar Jämställdhet.

SKL:s projekt för Hållbar jämställdhet har pågått sedan sedan 2007 och det är den största svenska satsningen i sitt slag. SKL uppger att totalt 162 miljoner har fördelats till utvecklingsarbeten i offentligt finansierade verksamheter i kommuner, landsting/regioner, förbund och företag.

Ett villkor för att få del av pengarna i projektet Hållbar Jämställdhet har varit att det arbete som planerats har haft ett tydligt medborgarperspektiv, det vill säga att satsningarna ska komma användarna till del; elever, brukare och patienter. För att det ska bli en långsiktig förändring måste ett jämställdhetstänkande införas överallt, även i alla styrsystem och rutiner.

– Jämställdhet är en kvalitetsfråga, som bidrar till bättre prioriteringar och att resurser kan användas på ett bättre sätt, säger Carina Sándor.

Exempel på de jämställdhetssatsningar som fått stöd är fokus på män inom förlossnings- och anhörigvården och könsmedveten biståndsbedömning i socialtjänsten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV