Prenumerera

Logga in

Nattarbete kan öka risk för bröstcancer

Flera stora studier visar på en högre risk för kvinnor att få bröstcancer om de har nattarbete. Den vanligaste hypotesen är att ljus sänker halten av melatonin vilket medför höjd östrogenhalt. Östrogen är en känd riskfaktor för bröstcancer.

Forskningsresultat som pekar på ett samband mellan kvinnors nattarbete och bröstcancer presenterades vid ett internationellt forskarsymposium i somras, som arrangerades av Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Under konferensen sammanfattades att skiftarbete påverkar allmänhälsan negativt och leder till bland annat sömnproblem och hjärtbesvär. En del av hälsoproblemen som uppstår kan minskas genom att reglera ljuset. Men nu visar ny forskning att det kan vara just ljusexponeringen nattetid som ökar cancerrisken. En färsk studie från Norge, som presenterades under konferensen, påvisar att antalet arbetade nattpass i rad verkar påverka risken.

Ständig anpassning

Skiftarbetare kläms ständigt mellan arbetstidskrav och den biologiska anpassningen i dygnsrytm.

Ljusimpulser är den viktigaste signalen till hjärnan för att ställa dygnsrytmen rätt. Samtidigt visar flera stora registerstudier en allmänt förhöjd risk för kvinnor att drabbas av bröstcancer om de arbetat i arbetstider som inbegriper nattarbete, enligt Stressforskningsinstitutet. Flera möjliga hypoteser har lagts fram för att förklara cancertillväxten.

Den vanligaste är den så kallade LAN (Light At Night). Hypotesen föreslår att människor som utsätts för under natten sänker sin utsöndring av melatonin. Därmed ökar till exempel förekomsten av östrogen som man vet kan vara en riskfaktor. Men även sänkningen av melatonin i sig minskar dess antioxidanta effekt i cellerna. Man har också sett att bröstcancer sällan förekommer hos blinda kvinnor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV