Startsida - Nyheter

Nedräkning för HBTQ-festivalen

Den 3 maj släpps programmet för årets HBTQ-festival i Göteborg, den femte i ordningen. FemPers slog en signal till verksamhetschef Tasso Stafilidis för att få lite förhandstips.

HBTQ-festivalen, tidigare HBT-Festivalen, går av stapeln för femte året i rad i Göteborg i sommar. Festivalen grundades 2007 av Göteborgs Stadsteater, Kulturhuset Blå Stället, Pustervik, Röhsska museet, och Världskulturmuseet.

Namnbytet innebär, enligt Tasso Stafilidis, verksamhetschef för HBTQ-festivalen, att festivalens namn nu inkluderar queer vilket står för normkritik i allmänhet och kritiken mot den rådande heteronormen i synnerhet. Biljetter till fester i samband med festivalen är redan släppta och den tredje maj släpps också festivalprogrammet

.

Hej, Tasso Stafilidis, varför anordnas HBTQ-festivalen?

– För att vi vill förändra attityden och göra Göteborg mer HBTQ-vänligt. Göteborg är den stad där det är flest mord på, misshandel av och hatbrott mot homosexuella. Vi har sett en ökning av sådana brott de senaste 15 åren.

Vad är HBTQ-festivalen?

– HBTQ-festivalen är en normkritisk konst- och kulturfestival. Alla som ställer upp på festivalens syfte och mål får vara med. Vi gör inga urval och utestängningar av grupper och organisationer. Festivalens uppgift är att samordna och programlägga alla festivalpunkter som blir schemalagda och allteftersom boka lokaler och utöka festivalen.

Hur skiljer sig er festival från Pridefestivalen?

– Den här festivalen startades av fem kulturinstitutioner, medan Pride startade från gräsrötterna. Pride har byggt upp sin verksamhet inom organisationen. Vi gör inget urval på det sättet, utan bygger upp ett forum och en plattform för alla. Debatter och politiska diskussioner får vara om vad som helst och hela den politiska skalan får finnas med. Motsättningar tillåts.

Men ni har krav på vilka som får vara med?

– Kravet är att ställa sig bakom vårt arbete mot fördomar, rasism och diskriminering på grund av sexuell läggning. Alla som vill får anmäla programpunkter, men bara tre av 300 programpunkter behövde granskas förra året. Det fanns en misstanke om att de innehöll homofobi, men det visade sig att det inte var så. Vi vill bara hindra dem som försöker motverka festivalen. Vi vill inte ha förtryckande krafter på vår festival.

Vad kommer hända under festivalen?

– Det kommer vara över 400 programpunkter med allt ifrån föreställningar, utställningar och självförsvarskurser. Festivalen pågår egentligen under två veckor, från och med den 23 maj då flaggas det med regnbågsflaggan i Göteborgs innerstad på bussar, båtar och så vidare, fram till den 5 juni.

– Den 1 juni invigs Regnbågsparken i Bältesspännarparken, en park hjärtat av Göteborg, som håller öppet den 1a till den 4e juni. Christina Kjellson och Marcus Gustavsson och Maria Lindahl, ordförande och vice ordförande i HBTQ-festivalen håller invigningstal. I parken kommer sedan ett 40-tal utställare vara samlade, och det kommer inte vara något inträde. Det kommer också finnas en scen i ett cirkustält där det kommer vara artistuppträdanden och författarträffar. Bland andra kommer Mian Lodalen, Maria Sveland och Tiina Rosenberg.

– Sen har vi Regnbågskvarteret, som kommer hålla öppet den 1a till den 4 juni, på Högskolan för Scen och Musik. Detta kommer fungera som ett seminariecenter för politiska debatter, men även annat, som filmvisningar. Den 1-2 juni hålls också Q-festivalen på Världskulturmuseet, där ett antirasistiskt perspektiv kommer att tillämpas.

– På söndagen, den 5 juni, avslutas festivalen med en parad – Regnbågsparaden. Denna kommer gå genom centrala Göteborg och avslutas med tal av våra regnbågstalare Ulrika Dahl och Thomas Martinsson, HBTQ-rådet i Göteborgs stad. Efter det blir det regnbågsgalan på Liseberg klockan 18 med bland andra Birgitta Ohlsson, Anneli Hultén och Tiina Rosenberg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV