Nej till sänkta ingångslöner

Nästan 9 av 10 tycker att finansministern har fel i att ingångslönerna bör sänkas. Endast 4 procent håller med Anders Borg om att lägstalönen i kommunerna är för hög. Det visar en undersökning som Kommunal har gjort.

För den som jobbar heltid är dagens lägstalön inom kommun och landsting 16 070 kronor i månaden före skatt. Men i själva verket jobbar 62 procent av unga mellan 20 och 29 år deltid, så i praktiken är ingångslönen för genomsnittets arbetstid 9 960 kronor i månaden – före skatt.

På frågan om de skulle klara sig på det svarade 9 av 10 i undersökningen nej.

Kommunal har också reagerat på att regeringen i vårbudgeten förutsätter att löneökningarna kommer att vara lägre i kommunerna än i exempelvis industrin. Tvärtom borde lönerna inom kvinnodominerade branscher öka snabbare än andra om lönerna ska kunna bli mer jämställda.

– Finansministern vill gärna kalla sig feminist, men ska han vara det måste han sätta på sig ett par jämställdhetsglasögon och sluta att prata om sämre löner för de som jobbar i kommuner och landsting, säger Emma Lennartsson, chefekonom på Kommunal.

Källa: Kommunal

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV