Startsida - Nyheter

Ny film öppnar upp om våld i hbt-relationer


”4 nyanser av våld” heter RFSL:s brottsjours nya utbildningsfilm om våld i nära relationer, ett EU-projekt som premiärvisades i Stockholm på onsdagen. Efteråt hölls en diskussion.

– I första hand är filmen tänkt att lyfta problemet med partnervåld i hbt-relationer inom den egna gruppen, och inom hela EU-projektet är fokus på kvinnors relationsvåld mot kvinnor. Men vi på RFSL jobbar med hela gruppen av hbt-relationer, sa Sofia Kuno från RFSL:s brottsofferjour i presentationen innan filmen startades på Bio Rio, Hornstull.

Målet framöver är också att filmen ska fungera som ett utbildnings- och workshopmaterial inom socialtjänsten och inom kvinno- och brottsofferjourer, berättade Carin Holmberg, även hon från RFSL:s brottsofferjour.

Viktigt att prata om våldet


Carin Holmberg påpekade hur viktigt det är att överhuvudtaget prata om våldet. Speciellt inom hbt-rörelsen där det är väldigt tyst om det. Filmen är tänkt som ett verktyg som ska öppna upp för diskussion och bryta tabun kring att det faktiskt existerar.

– Det saknades ett utbildningsmaterial som kan lyfta detta inom hbt-gruppen. Det blev väldigt påtagligt när vi visade filmen under hbtq-festivalen i Göteborg. En kvinna i publiken hade varit utsatt och kom till insikt då att hon inte förstod vad som hade hänt henne. Hon hade aldrig hört talas om våld i nära relationer mellan två kvinnor och fattade inte att hon själv var utsatt, sa Carin Holmberg.

Många av hennes klienter är inte ens medvetna om att de är brottsoffer. Carin Holmberg påminde om att det inte får glömmas bort att barn och djur även finns i hbt-relationer. Barn som bevittnar våld räknas som brottsoffer, och ofta används våld mot djur som en del av våldet mot partnern.

Filmen öppnar upp för diskussion


Cirka 15 personer inklusive två av skådespelarna fanns på plats för att ta del av film och diskussion. I den 17 minuter långa filmen gestaltas fyra scener och vi får möta fyra olika parkonstellationer, kvinna/man, kvinna/transperson, man/man och kvinna/kvinna. I alla fyra scenerna är dialogen exakt likadan men gestaltas på olika sätt beroende på konstellation.

Alla offer och förövare i de olika konstellationerna har inte traditionellt större eller mindre kroppsfysik. Dialogen handlar om att den som utsätts för våldet har råkat krympa partnerns favorittröja i tvätten. Som betraktare känner man den obehagliga spända stämningen som är ett psykologiskt förspel till det fysiska våldet. Varje scen avslutas innan det fysiska våldet börjar genom att offret säger ”stopp”. Utifrån det är det tänkt att öppna upp för diskussion.

Känslor och reaktioner från publiken


Publiken fick fundera på vad de kände under filmen. Det diskuterades också om hur lite skydd som finns för utsatta hbt-personer, och om hur lite pengar staten satsar på våld i hbt-relationer. Carin Holmberg är kritisk.

– Det satsas väldigt lite pengar och hur mycket medel kommunerna får ser olika ut i länen. Fortfarande finns alldeles för många som har sina heteronormativa glasögon på sig.
På RFSL:s brottsofferjour i Stockholm jobbar en och en halv tjänst. De har ett skyddat boende för våldsutsatta hbt-personer . Våldet kan handla om partnervåld, hatbrott eller hedersrelaterat våld. Målet är att finnas i hela landet, men pengar saknas.

Nästa gång filmen visas blir under Stockholm Pride i ett samarbete med NCK, Nationellt Centrum för Kvinnofrid, vilka då samtidigt visar sin novellfilm om våld i en lesbisk relation ”Blott du mig älskar” som ingår i ett utbildningspaket. Carin Holmberg avslöjar att platsen blir samma som nu, Bio Rio.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV