Prenumerera

Logga in

Oberoende valbevakning med genusblick i Egypten

Oberoende valobservatörer i Egypten har tittat på processen med ett genusperspektiv. Kvinnors deltagande var överraskande högt.

I en lokal nära Tahrir i Kairo sitter män och kvinnor från olika kvinno- och människorättsorganisationer och granskar valomgången. The Egyptian Association for Community Participation Enhancement, EACPE, organiserar den oberoende bevakningen av valet 2011. Organisationen är respekterad i Egypten och känd för sin opartiska valbevakning. Organisationen har en genusperspektiv i sitt arbete.

Feministiskt Perspektiv träffar Nahla Mohamed på kontoret tillsammans med andra huvudkoordinatörerna och tar emot rapporter från vallokalerna.

– Det här är vårt största projekt med 2 400 valbevakare runt om i landet. Vi arbetar decentraliserat. Bevakarna från fält rapporterar till mellan-bevakarna som granskar och dokumenterar och sedan skickar till oss, säger hon.

Nahla Mohamed är en av valbevakningens huvudkoordinatörer.

Mohamed sammanfattar valprocessen som, förutom en rad allvarliga brott mot vallagen, varit positiv. Enligt EACPE:s rapport har inga allvarliga våldsamheter förekommit under de två valdagarna som kommer att fortsätta in i december månad i olika delar av landet.

Tittar ni på valprocessen från kvinnoperspektiv?

– Ja, organisationen ACT som ingår i detta projekt bevakar genusfrågan och sammanfattar resultat när det gäller kvinnors deltagande, trakasserier, valfusk, kvinnliga kandidaternas frihet och säkerhet, osv.

Enligt Nahla Mohamed har en del brott mot vallagen begåtts av det islamiska blocket.

– Kvinnliga supportrar av Al Nour (salafisternas parti som hittills har fått cirka 10 procent av rösterna) och Islamiska broderskapspartiet (som preliminärt efter dag 1 och 2 har fått omkring 40 procent) har attackerat kvinnor som inte ville rösta på dem.

– Det har förekommit röstköp av fattiga kvinnor samt utnyttjande av analfabeter, för det mesta av den islamiska blocket, menar Mohamed.

Enligt Nahla Mohamed har den typen av brott förekommit. Ändå menar hon att på det stora hela var kvinnors deltagande överraskande högt och inte går att jämföra med tidigare val i Egypten.

Azza Kamel (till vänster) leder organisationen Appropriate Communication Techniques for Development, ACT, som bevakar valresultatet ur ett genusperspektiv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV