Stockholm Pride 2011, med tema Öppenhet och för året med fri entré, närmar sig med stormsteg. Vad är nytt? Hur stor plats får feminismen? Hur påverkar Norgeattackerna säkerheten? Feministiskt Perspektiv redde ut frågorna med Pär Wiktorsson, ordförande Stockholm Pride.
Nu är det bara två dagar kvar. Hur går tankarna med tanke på temat och flytten till Kungsträdgården?
– Vi har en spänd förväntan på att möta all kärlek som finns under Pride. Det är det vi har jobbat för i ett helt år. Temat och att det är gratis innebär bara att fler hbtq-personer och vänner kommer att vara där. Vi vill fira öppenheten som finns i samhället, och samtidigt vill vi påpeka och lyfta det som fortfarande behöver förbättras och förändras. Exempelvis tvångssteriliseringslagen för transpersoner som genomgår könskorrigering. Vi samlas och stärker varandra.
Vilka är årets största nyheter för hela festivalen?
– Som alltid har vi en stor blandning av fest, politik och kultur över hela festivalen, men i år har vi ett bredare öppnare program. Här finns något för alla. En nyhet är att vi har både en schlagerkväll och en rockkväll. Vi uppmärksammar också hbtq-flyktingars situation, och alla nya partiledare kommer för att berätta vad de vill göra i hbtq-frågorna. En annan stor nyhet är också Solidaritetsgalan som vi anordnar på fredagen. Genom Solidaritetsfonden har Stockholm Pride under flera år stöttat Östeuropeiska länder. I år blir det en gala där huvudmottagaren är Queerkulturfestivalen i S:t Petersburg för att stärka hbtq-personers rättigheter i Ryssland och i övriga världen. Under kvällen bjuds det bland annat på persisk feministisk rap, afrojazz med transdivan Shanti Lo från Botswana och mycket annan svensk och global pop.
Hur tänkte ni inför planeringen av programmet? Hur mycket utrymme skulle feminismen få, och hur ser uppdelningen kvinnor/män ut både för hbtq-personer och för heterosexuella?
– Feminism är alltid närvarande i programutbudet. Vi försöker få till en mångfald av olika frågor och aktörer som driver debatten framåt, men jag vill inte slå mig för bröstet och så klart kan vi bli bättre. Mycket handlar om att Stockholm Pride är en plattform för andra aktörer att använda, genom att arrangera seminarier och vara utställare. Vi skapar ett forum för debatt och diskussion. Alla partier utom SD närvarar och Feministiskt initiativ har ju till exempel över tjugo programpunkter.
Vad har ni fått för kritik på programmet, positiv och negativ?
– De flesta har tyckt att det är fantastiskt, sedan finns det också sådant som provocerar, men så måste det få vara.
– Till exempel programpunkter om islamofobi som retar en del, som menar att vi inte skulle se förtryck som sker i religioners namn. Men en viktig poäng är ju att belysa hur hbtq-frågor kan användas som ett slagträ för att legitimera rasism och islamofobi. Det är viktigt att vara kritisk till olika förtryck.
I år är det ju gratis inträde, har ni diskuterat mer kring säkerheten nu efter attackerna i Norge?
– Vi har alltid haft ett gediget säkerhetsarbete och är en av världens tryggaste Pridefestivaler, där vi är väldigt många som samlas kring en kärleksfull gemenskap.
Men, med tanke på att det är gratis i år, har ni fått fler frågor kring säkerheten?
– Vi har fått frågor och vi svarar att vi öppnar upp samtidigt som vi tryggar säkerheten. Sedan är det ju också så att vi nu går tillbaka dit där det en gång började på 1970-talet i Kungsträdgården, startskottet till Frigörelseveckan. Så vi har alltid jobbat för öppenhet. Och Prideparaden har ju alltid varit öppen, en stor folkfest och samtidigt en manifestation. Vi har haft försvinnande få incidenter genom åren.