Prenumerera

Logga in

Ord är vapen för Egyptens kvinnor

Sedan Feministiskt Perspektivs intervju med Nawaal El Sadaawi härom veckan, har den egyptiska författaren blivit en internationell symbol för kvinnornas och de intellektuellas motstånd mot regimen. Katarina Andersson undersöker kopplingen mellan kvinnosak, litteratur och politik i Egypten.

Gail Ramsay är lektor i arabiska vid Uppsala universitet. Hon menar att synen på orientens kvinnor är ganska enkelspårig i väst.

– Det finns i nästan varje arabland kvinnor som är författare, bloggare och poeter och som har bidragit och lagt sig i debatten, även om vi inte tror det.

Gail Ramsay berättar om ett helt garde av unga bloggare och författare, från Kuwait till Marocko. Och om bloggar som blir böcker när de uppmärksammas av förlag.

– Den viktigaste är kanske Jag vill gifta mig av egyptiska Ghada Abd El-Aal som handlar om äktenskapspress. Den präglas av personliga idéer om hur jobbigt det är. När man skaffat sig en utbildning, och utvecklat en viss smak och vill ha en viss typ av liv så vill man inte gifta sig med vem som helst, men samhället kräver det. Bloggen bytte nyligen namn till Jag vill inte gifta mig!

En annan mycket aktiv bloggare och twittrare är Nawara Negm, som är from muslim, och det visar att även de djupt religiösa vill ha förändring, menar Gail Ramsay. På bloggen frontar devisen ”Freedom are only for those who are ready to die”.

– Hon tar till väldigt starka ord, men det kanske blir så i en sådan situation

.

När det gäller litteratur som verkat mer långsiktigt vill Gail Ramsay framhålla just Nawaal El Sadaawi, som ju också är läkare. Hennes essäer om anatomi, hur kvinnokroppen fungerar och varför man inte ska omskära – har spridit kunskap som innan inte varit helt tillgänglig.

– Hon fick kritik för att hon sålde sig till västvärlden. När någon blir populär i väst blir folk misstänksamma. Men hon har bidragit med bilden av den rakryggade och stolta kvinnan som finns i alla hennes böcker, hon har beskrivit hur kampen kunde bedrivas. Men i de böcker som handlar mer om sexualitet och fysik har hon gjort en annan konkret gärning

.

Påverkar litteraturen samhällsutvecklingen?

– Bara det faktum att Nawaal smusslade ut sina böcker och att de skapade debatt betyder något. Folk diskuterar men vi talar inte om demokratier här, du kan inte skriva vad som helst. Samt att du skriver för eliten men det är de som påverkar lagstiftningen. Så det finns en påverkan men det är svårt att säga hur.

Sedan är frågan vilka som kan ta del av litteraturen och konsten.

– Läskunnigheten är begränsad i dessa stater, säger Gail Ramsay. 30-35 % är analfabeter och klassklyftorna är stora i fattiga arabiska lände., Man ska ha både tid och pengar för att hinna läsa skönlitteratur och kvinnorna får jobba ännu hårdare för de pengarna och tiden. I gulfstaterna är det precis tvärtom. De har hög levnadsstandard, kvinnorna är hemma och har tjänstefolk, de kan läsa och skriva. De har inte bättre litteratur för det, men… Pengar ger inte bra litteratur men tillfälle att läsa. Klyftan smalnar också mellan det som män och kvinnor skriver om. Kvinnor kan numera även behandla politik och inte bara sådant som relaterar till hemmet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV