Prenumerera

Logga in

Politiska ungdomsförbund mobiliserar feministiskt

– Det går inte att jobba politiskt och inte se könsmaktsordningen, säger Susanna Ahnlund från Grön ungdom som tillsammans med Liberala ungdomsförbundet, Luf, startat ett nätverk för att bana väg för tjejer i politiken.
Dessutom har Ung vänster under året haft en utåtriktad feministisk offensiv. Båda satsningarna har visat sig fylla ett tomrum.

Vid Grön ungdoms senaste årsmöte röstade medlemmarna fram tre prioriterade politiska frågor: kollektivavtal, klimat och feminism. Susanna Ahnlund förklarar prioriteringen av feminismen med att könsmaktsordningen är tydlig i politiken. Samarbetet med Luf gör det lättare för nätverkets deltagare att se strukturerna.

– Patriarkala samhällen begränsar individer på alla plan, i alla partier. Det är stärkande att se att det här gäller över allt att det inte bara beror på mig, säger hon.

– Vi kommer att fokusera så lite på kön som möjligt, för tjejer tvingas hela tiden tänka på det i sammanhang där killarna tar över. Formen gör att de slipper tänka på det och kan utrycka sig fritt.

Därför var första mötet en utbildning i retorik för medlemmar i Stockholmsregionen som arrangerades av Magda Rasmusson, Ebba Hårsmar och Susanna Ahnlund från Grön ungdom, samt Karin Phil och Josefine Temrell från Luf. Mötet blev också ett avstamp för fortsatt samarbete. Den stora efterfrågan på aktiviteter sporrar. Retorikutbildningen hade dubbelt så många deltagare som en vanlig aktivitet brukar dra till sig, enligt Susanna Ahnlund. Detta trots att utbildningen bara var öppen för de som definierar sig själva som tjejer.

– Jag hoppas att tjejerna som vi utbildar nu kommer att synas i debatter på skolor, både från både Grön ungdom och Luf, eftersom det är mest killar nu. Dessutom får de förbund som satsar på att motarbeta könsmaktsordningen en bättre politik, säger hon.

Klara Lidman, Grön ungdom, 16 år.

Berätta om något som du lärt dig under dagen?

– Jag har lärt mig olika härskartekniker och det har verkligen öppnat mina ögon för hur de används förtryckande mot, framförallt kvinnor, i vardagliga situationer. Jag blev förvånad över hur många situationer jag själv varit med om då jag fallit offer för, eller bevittnat härskartekniker.

Varför har du valt att delta på utbildningen?

– Jag vill verkligen bli en bättre retoriker. Jag blir väldigt lätt för engagerad, förbannad i debatter och vill träna på detta.

Vad brinner du mest för inom politiken?

– Jag brinner mest för folkhälsa, feminism och miljö.

 

Utåtriktad vänsteroffensiv

Ung vänster har haft en egen offensiv som till skillnad från Grön ungdom och Luf:s gemensamma satsning på att stärka medlemmar varit utåtriktad. Huvudsyftet har varit att skapa diskussion om feministiska frågor och utrymme för det i form av feministfestivaler, spelningar och kulturaftnar till exempel.
Under november månad höll Ung vänster självförsvarsveckor med 52 utbildningspass runtom i Sverige. Felicia Ohly, ordförande i Ung vänsters feministiska utskott, berättar att många av passen varit fullbokade och att intresset varit särskilt stort i de städer där våldtäkter varit en stor fråga i medierna, exempelvis Örebro.

– Vi märker i vårt arbete att det finns en mer positiv attityd gentemot feminismen, jämfört med för ett par år sedan. Den positiva responsen på vår offensiv visar att det verkligen har funnits ett tomrum som behöver fyllas framför allt när det gäller att diskutera unga tjejers villkor.

Under året har Ung vänster också bland annat släppt en makthandbok för unga tjejer och lyft frågan om tjejers ohälsa, bland annat sammanslagningar av ungdomsmottagningar.

– Vi vill profilera oss gentemot samhället och jag är stolt över det feministiska arbete vi gör, säger Felicia Ohly.

Felicia Ohly, ordförande i Ung vänsters feministiska utskott.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV