Prenumerera

Logga in

Rättviseförmedlingen prisade sig själv

Och Rättvisepriset går till... Rättviseförmedlingen! Ettårsjubilerande Rättviseförmedlingen gav sig själv det nyinstiftade priset i födelsedagspresent. En välförtjänt belöning till de 23 000 rättviseförmedlarna, menade grundaren Lina Thomsgård.

Tårarna rann och det stockade sig i halsen när Lina Thomsgård tackade för Rättviseförmedlingens Rättvisepris under förmedlingens ettårsfrukost i onsdags morse. Precis som vilken stolt pristagare som helst.

Men knappast en överaskad sådan. För det ovanliga i sammanhanget var att Thomsgård är grundare till Rättvisförmedlingen som alltså både delade ut priset och mottog det.

Rättvisepriset är ett nyinstiftat pris som Rättviseförmedlingen delar ut till ”ett projekt, företag, person eller organisation som på ett innovativt sätt gjort konkreta insatser för jämställdhet och normbrytande och samtidigt inspirerat andra att agera.”

Och trots att flera andra prisvärda initiativ under det gångna året nämndes innan vinnaren kungjordes, Ain’t I a woman, #talaomdet och – Feministiskt Perspektiv, var det ingen som kvalificerade sig bättre än Rättviseförmedlingen själv. Och därigenom de 23 000 medlemmarna i förmedlingens Facebook-grupp.

Rättviseförmedlingens onekligen kaxiga drag att ge sig själv pris har dock en vidare dimension. Det utgör startpunkten för nästa steg i förmedlingens utveckling, kampanj Tacka ja! Genom att ge sig själva pris och därigenom säga ”vi är bra” vill Rättviseförmedlingen vara en föregångare på det svåra området att ta plats.

Hittills har förmedlingens verksamhet gått ut på att visa att de grupper som är underrepresenterade i offentligheten faktiskt finns. Genom att med hjälp av medlemmarna sammanställa listor över till exempel Dj:s som inte är svenska män har Rättviseförmedlingen velat eliminera argumentet: det finns inga. Nu vill de också eliminera argumentet: de ställer inte upp.

I sitt tacktal förklarade Lina Thomsgård att hon och medarbetarna under det kommande året ska undersöka vilka mekanismer som ligger bakom att de underrepresenterade och normbrytande drar sig för att ställa upp i nyhetssoffor och paneldebatter.

Vad motståndet består av och vad den som letar kan göra för att få de eftersökta att övervinna det och våga ta plats, våga tacka ja, är några av frågorna som ska utredas.

Feministiskt Perspektiv önskar lycka till och gratulerar en värdig vinnare!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV