I onsdags röstade riksdagen än en gång emot alliansregeringen om sjukersättningen. Det är alltså andra gången som riksdagen uppmanar regeringen att lägga ett förslag om att ändra reglerna för prövning av arbetsförmåga. Riksdagsmajoriteten vill att reglerna ska återgå till det som gällde före 2008 (se Feministiskt Perspektivs tidigare artikel).
Flera av talarna i riksdagens debatt under måndagen hänvisade till Kommunals nya rapport Kedjan som brast, där det framgår att var tredje utförsäkrad kommunalare har förlorat mer än 5 000 kronor i månaden.
– Vi ska komma ihåg att det är 5 000 kronor i månaden från den inkomst som en normal kommunalarbetare har. Det är inga höginkomsttagare vi talar om; det är en väsentlig del av hela den inkomst man haft, sade Tomas Eneroth (S) i debatten.
Wiwi-Anne Johansson (V) påpekade att alliansregeringens sjukersättningsregler i huvudsak slagit mot kvinnor. Hon hänvisade till en rapport från LO, som visar att det är betydligt vanligare att den som utförsäkras från sjukförsäkringen har jobbat inom hotell och restaurang, i städbranschen, i handeln eller som kommunalanställd.
– Framför allt är det kvinnor och låginkomsttagare med tunga jobb som drabbas. I klartext innebär regeringens politik en utslagning av arbetarklassens kvinnor samtidigt som man sänkt skatterna mest för dem som tjänar mest i samhället.
Vid omröstningen på onsdagen röstade riksdagsmajoriteten för utskottets betänkande, det vill säga att regeringen ska lägga ett förslag om ändrade sjukersättningsregler senaste den 1 mars 2012.