Prenumerera

Logga in

Satsning på damhockeyn

Svenska Ishockeyförbundet gör nu en satsning på flick- och damhockey. Från och med den 1 maj ska spelaren Erika Holst arbeta på heltid med en enda uppgift: att lyfta svensk damhockey. – Det är en trovärdighetsfråga, vi kan inte kräva samhälleligt stöd om vi inte har några tjejer som spelar, säger förbundets utvecklings- och landslagschef Tommy Boustedt.

För de flesta är Erika Holst mest känd som stjärnspelare i Damkronorna. Men nu får hon en ny roll: från 1 maj ska hon arbeta heltid på Svenska Ishockeyförbundet och bara ägna sig åt frågor som rör flick- och damhockey.

Svenska Ishockeyförbundets utvecklings- och landslagschef Tommy Boustedt låter mycket nöjd över rekryteringen.

– Vi är väldigt glada över att Erika att valde ta det här jobbet. Det var många sökande, men hon hade det mesta av det vi hade satt upp som kravprofil, säger han till Feministiskt Perspektiv.

Ingen har haft huvudansvaret

Tidigare har förbundet inte haft någon som varit tilldelad huvudansvaret för frågor kring flick- och damhockey. Istället har det varit sagt att det arbetet ska integreras i allt annat arbete. En metod som inte har fungerat särskilt bra, menar Tommy Boustedt.

– Det har blivit så att ingen har riktigt känt att man har haft huvudansvaret. Vi har tittat på hur man har gjort i andra länder, bland annat Finland, och där har man haft några som jobbat exklusivt med det här. I förlängningen tror jag på integreringsmetoden, men vi får nog växla över till den när vi kommit en bit på vägen.

Vilken tycker du är den största utmaningen för damhockeyn just nu?

– Rekrytering. Vi har ungefär 3000 spelare just nu. Vi behöver öka det antalet för att vi ska överleva och för att vi både ska kunna ha en bredd och få fram en elit.
Utöver rekryteringsfrågan finns det en rad andra uppgifter för Erika Holst att sig an när hon kommer hem från dam-VM i Schweiz som börjar om några dagar. Redan nu står arbetsuppgifter som att ta fram en hockeyskola som enbart riktar sig till tjejer, bygga upp ett damhockeynätverk och se till att alla domare också får utbildning i det regelverk som gäller för damhockey på att göra-listan.

Överlevnadsfråga

Tommy Boustedt låter förhoppningsfull inför det arbete som ska göras. Han menar att det här är viktiga frågor som egentligen inte bara handlar om damhockeyn, utan att fler tjejer som spelar är något som borde engagera hela hockeysverige. Så är inte fallet i dag.

– Traditionen är ett problem. Det finns ingen djup och lång tradition i Sverige för tjejer att spela hockey. Det finns också en inställning bland en del att hockey bara är för killar, säger han.

En del klubbar har redan nu svårt att få istiderna att räcka till för alla och har därför enligt Tommy Boustedt kanske svårt att se att det skulle fungera rent praktiskt om det plötsligt strömmade in tjejer till rinkarna. Men det är ett feltänk, menar han, fler tjejer kan istället ge fler isytor.

– I Huddinge kommun fick vi en till ishall vid Kungens Kurva eftersom Segeltorp har en sådan stor flick- och damverksamhet. Vill vi ha fler isytor måste vi också ha fler tjejer, det är inte försvarbart annars. Det är en trovärdighetsfråga och en överlevnadsfråga för hockeyn, vi kan inte kräva samhälleligt stöd om vi inte har några tjejer som spelar, avslutar han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV