Prenumerera

Logga in

Sexuella trakasserier på G4S

I fyra års tid har Anna Johansson blivit sexuellt trakasserad på sitt arbete på säkerhetsföretaget G4S. Trots att fallet rapporterats i medier har trakasserierna fortsatt. Nu ligger ärendet hos Diskrimineringsombudsmannen.

Att dagligen bli utsatt för fysiska och psykiska sexuella trakasserier på arbetsplasten är inget ovanligt i Anna Janssons liv. Som kvinna och väktare på säkerhetsföretaget G4S har hon efter fyra år av diskriminering fått nog. Trots att hon gång på gång påtalat problemen för sina chefer, samt att andra medier lyft upp fallet, fortsätter trakasserierna. Nu ligger ärendet hos DO (diskrimineringsombudsmannen). Senast den 4 maj 2011 ska talan om brott mot diskrimineringslagen vara väckt.

– En gång blev jag upptryckt mot väggen av två killar, medans de turades om att jucka på mig, säger Anna Jansson, 25. Hon fortsätter att berätta att ord som hynda, slyna och slampa hör till vardagen på G4S.

Sedan tar hon upp en papperslapp ur fickan med en teckning som föreställer ett man och en kvinna. Kvinnan ligger naken på rygg med uppfläkta armar och ben. Mannen ligger på mage också han naken med ansiktet gömt i kvinnans könsorgan med synlig erektion. I en pratbubbla som kommer från kvinnan står det ”oh oh I love it”. Denna lapp hittade Anna Jansson sambo, som också arbetar på samma arbetsplats, i skåpet i omklädningsrummet på säkerhetsföretaget G4S.

En av många andra incidenter skedde under en lunchrast. Där brottade en manlig kollega ner Anna Jansson i en soffa och försökte med kraft trycka in en banan i hennes mun.

Anna Jansson var inledningsvis medlem i fackförbundet Transport. Hon kontaktade dem vid ett flertal tillfällen för att påtala den sexistiska arbetsmiljön men inga åtgärder vidtogs. Eftersom Transports skyddsombud, enligt Anna Jansson var en av de värsta, så kom det inte som någon chock att ingenting gjordes.

– När jag satt och åt lunch kom han bakifrån och knäppte upp min BH.

Anna Jansson bestämde sig därefter för att byta fackförening och anslöt sig till Stockholms LS av SAC. I samma veva tog Anna Jansson kontakt med Byrån För Lika Rättigheter, en juridisk byrå som arbetar med diskrimineringsfrågor. Juristen, Esteban A Calderón tog genast sig an fallet och i samtal med FemPers säger han att G4S har brustit på alla områden som innefattar arbetsgivarens ansvar.

– När sexuella trakasserier påtalats ska arbetsgivaren enligt lag genast tillsätta en omfattande utredning. Arbetsgivaren är även underkastad krav på aktiva åtgärder för att stoppa kränkningarna och förhindra framtida kränkningar. Detta ska enligt gällande rättspraxis även ske ”skyndsamt”. Om detta inte efterlevs så är det ett brott mot diskrimineringslagen, säger Esteban A Calderón.

I ett svarsyttrande från G4S daterat den 23 juni 2010 kan bland annat läsas att ”hon har alltid varit ganska flirtig, det har varit en del turbulens kring henne”. I ett annat dokument står det att en kvinnlig anställd valde att sluta på G4S just på grund av vanligt förekommande sexuella trakasserier. I ett mail skickat till Anna Jansson från kvinnan beskriver hon G4S som en ”köttmarknad” som präglas av sjukt hård jargong.

– Det behövs verkligen lyfta på locket inom den här branschen och ge hela arbetsmarknaden och samhället i stort något att tänka på. Sedan har vi dessa mansdominerade fackförbunds inställning till detta. Transports agerande är något av det mest beklagliga jag stött på, säger Esteban A Calderón, som inte för ett ögonblick tvivlar på Anna Janssons berättelse. Han berättar också att strax innan julen 2010 fick Anna Jansson kontakt med två andra kvinnor som tidigare arbetat på säkerhetsföretaget G4S. Via mail till henne styrker de anklagelserna om förekomsten av sexuella trakasserier. De är också beredda att vittna till Anna Janssons fördel.

-Det här är jätte viktigt för utredningens fortsättning. Att två nya vittnen träder fram och dessutom ställer upp i egna namn är många gånger direkt avgörande för en fällande dom.

Redan första dagen på arbetet blev Anna Jansson varse den sexistiska jargongen på G4S. Innan hon skulle hoppa in i bilen tillsammans med en kvinnlig kollega sa en manlig medarbetare ”du borde åka bil med mig i stället så ska jag lära dig ett och annat”.

-Kvinnan jag åkte med var också väldigt grov i munnen. Hon sa ”här måste man tåla saker, ha lite skinn på näsan. Det är ett tufft jobb och vi blir ofta utsatta för rånförsök. Då måste man få ”lufta” sig för att orka gå vidare.”

Sedan Anna Jansson valde att ta strid till följd av den sexuella diskrimineringen har hon blivit deprimerad och tagit psykologhjälp. Det händer också att hon fullständigt bryter samman. I dagsläget är hon och hennes sambo helt utfrusna på jobbet.

– Många gånger har jag tänkt säga upp mig, men samtidigt skulle det vara ett stort nederlag för min egen självbild. Jag har inte gjort något fel. Även om jag ibland undrat om jag själv har skapat allt detta. Men när jag tänker efter så får det bara inte gå till såhär på en arbetsplats. Jag tänker inte gå därifrån med svansen mellan benen. Och absolut inte nu när två av mina förra arbetskamrater är beredda att stötta mig i detta, säger hon.

Anna Holst, utredare på DO, säger till Feministiskt Perspektiv att detta är en väldigt omfattande utredning.

– Arbetsgivaren och anmälaren skickat in jätte mycket material. Varje part måste få ta del av varandras rapporter för att ge sina egna synpunkter, men vi har inte för avsikt att dra ut på tiden.

Feministiskt Perspektiv har försökt nå säkerhetsbolaget G4S för kommentarer under hela torsdagen utan resultat. Pressjouren lovade att återkomma, vilket de inte har gjort.

Namnet Anna Jansson är fingerat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV