Prenumerera

Logga in

Sjätte upplagan av Feministiskt Forum

På lördag är det dags för sjätte upplagan av Feministiskt Forum på Abf-huset i Stockholm. Årets tema är ”världens mest jämställda land” och programpunkterna spänner mellan allt från rasism, gräsrotsfeminism, surrogatmödraskap till klimatet och feministiskt självförsvar. Feministiskt Perspektiv har talat med Frida Sandberg, en av arrangörerna av feministiskt forum 2011.

Vilka är ni som arrangerar forumet?

– Vi är fyra personer, jag, Frida Sandberg, Matilda Johansson, Anna-Karin Jarenius och Maria Haskas, som samarbetar med Abf, som står för lokalerna. Vi fyra är partipolitiskt obundna, ett löst nätverk och vi vill inte gå ut med en tydlig avsändare, eftersom det inte är vi personligen som står för forumet. Alla som anordnar programpunkter är med och gör forumet.

Hur har ni tänkt med temat ”världens mest jämställda land”?

– Vi ville fokusera på läget för jämställdheten i Sverige i år. Förra året var det valår, och då blev det mer fokus på politiken och vad som skulle hända efter valet. Nu vill vi titta mer på hur jämställdheten ser ut i Sverige idag. Hur långt har vi kommit?

Vad är ni mest glada för?

– Jätteglada över att så många var intresserade, vi har fått tacka nej för att det inte finns plats, och så är vi glada för att det är så mycket besökare, förra året hade vi 1000 besökare på en dag!

– Annars ska det bli kul med Carin Jämtin, som Rebella har bjudit in och ska fråga ut om sossarnas jämställdhetspolitik, miljöpartiets jämställdhetskommitté kommer också. Kajsa Ekis Ekman kommer och debatterar surrogatmödraskap. Hallongrottan anordnar seminariet ”Tant hipp, tant snusk och tant queer” som ska omvärdera synen på tanter och ålder och Interfem har bjudit in Virginia Vargas, en framstående feministisk aktivist från Peru.

Varför behövs feministiskt forum?

– Därför att det finns ett stort intresse, det är många som vill vara med, det är många som kommer och det får bra respons. Generellt så tycker jag inte att den feministiska debatten är skild från den allmänna debatten, utan allt hör ihop. Det är ju dagsläget som ska diskuteras här, inte bara feminism. Men det är bra att ha ett samtal och en dag som tar sin utgångspunkt i feminism, eftersom den ibland kan hamna i skymundan i den offentliga debatten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV