Prenumerera

Logga in

SlutWalk – en befrielserörelse

En fördomsfull polis i Toronto gav upphov till en världsomspännande proteströrelse mot den seglivade idén att kvinnor själva bär skulden för sexuella övergrepp. Nu har SlutWalk kommit till Sverige. Den 4 juni reclaimar Stockholm ordet "slampa".

”Jag borde inte säga det här, men kvinnor borde undvika att klä sig som slampor om de inte vill bli offer för övergrepp.” Med de orden skrev Torontopolisen Michael Sanguinetti inte bara in sig i den tjocka katalog av lagföreträdare som lägger skulden på våldtäktsoffer. Han startade också ofrivilligt en våg av protester som snabbt blev till en rörelse.

Det var på en föreläsnning om våldtäkt för juriststudenter som Sanguinetti fällde det redan klassiska uttalandet. Enligt Montreal Gazette som ett försök att uttrycka en sanning som majoriteten är för politiskt korrekt för att våga säga högt.

Men studenterna köpte inte tesen. Istället tog de uttalandet för vad det var: ett exempel på de fördomar om kvinnors sexualitet som är så starka att de letar sig hela vägen in i rättsväsendet. Och inte bara kringskär kvinnors vardag utan också försvårar att rättvisa skipas mot våldtäktsmän och andra sexförbrytare.

Studenternas protest resulterade i den första SlutWalk-en som hölls i Toronto den 20 april. Omkring två tusen kvinnor marscherade och krävde ändring genom att ta tillbaka ordet ”slampa”.

Sedan dess har SlutWalk blivit en internationell rörelse som sprider sig snabbt. I Kanada, USA och Storbrittannien har marscher redan genomförts och fler finns planerade världen över.

Och den 4 juni är det alltså Sveriges tur. Arrangörer ärden feministiska streetdanceföreningen Freshest (just den samma som stod bakom den omskrivna föreställningen Celebration of Womanhood som Kulturhuset i Stockholm ställde in).

När Feministiskt Perspektiv talar med Freshests Malin Träff har det just blivit klart att Feministiskt Initiativ trätt in som medarrangörer och andra samarbetspartners välkomnas.

– Fördelen med SlutWalk är att det är så konkret och tydligt, så ”in your face”, säger Malin Träff.

– Det är en fredlig demonstration men ändå provocerande och vår erfarenhet är att det – tyvärr – är det bästa sättet att uppmärksamma brännbara frågor. Vad vi vill är att få igång en diskussion om synen på vem som drabbas av sexuella övergrepp. Men också ta tillbaka ordet slampa. Det är ett ord som använts så nedvärderande och sårande. Vi vill inte omfamna begreppet men göra det till vårt eget och så neutralisera det.

Att vara slampa handlar enligt SlutWalk-rörelsen mer om en attityd än om klädsel. Deltagarna i demonstrationen ska inte klä ut sig utan vara sig själva. En slampa kan lika gärna ha cargobyxor som korkort kjol och högklackat. Idén är att ”slampigheten” sitter i kontrollen över den egna sexualiteten.

– Vi vill inte befästa bilden att en slampa ser ut på ett visst sätt, därför vill vi inte att deltagarna klär ut sig enligt något ”slamptema”. Vi vill att så många som möjligt från så olika bakgrunder som möjligt kommer för att enas i ett uttalande mot skuldbeläggandet av offer för sexuella övergrepp, säger Malin Träff.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV