Sedan är 2005 har lesbiska par haft rätt till insemination. Det har lett till en ökning av antalet regnbågsfamiljer på Stockholm Pride, och en ökning av antalet familjerelaterade programpunkter. Bland annat uppmärksammade RFSL Stockholm sin nystartade kampanj Låt båda bära barn med ett panelsamtal.
RFSL släppte nyligen en lägesrapport kring assisterad befruktning som belyser de brister som fortfarande finns. Samtidigt startades kampanjen Låt båda bära barn, som bland annat visar på godtyckligheten i vilka regler som gäller.
En undersökning från RFSU visar att villkoren ofta skiljer sig väldigt mycket åt för olik- och samkönade par, framförallt i hur mycket varje inseminationsförsök kostar.
Ett annat område som uppmärksammas är villkoren för syskonbehandling. Många barnlösa par som behandlas för sin barnlöshet vill, efter ett första lyckat försök, gärna ge barnet syskon. Detta är oftast möjligt, genom en egenfinansierad insemination. Här skiljer sig dock villkoren för samkönade par i Stockholms läns landsting, eftersom endast den kvinna som bar det första barnet har tillåtelse att bära det andra. Detta eftersom det, enligt politiskt ansvariga Filippa Reinfeldt, skulle upplevas som orättvist för olikkönade par om också den andra kvinnan i ett samkönat par skulle kunna få behandling.
Detta är grunden för RFSL Stockholms kampanj Låt båda bära barn, och enligt Folkpartiets Barbro Westerholm, som deltog i panelen, är kampanjen viktig inte bara för dem som önskar barn, utan också för att skapa jämlik vård mellan landsting och undvika så kallad patientturism.