Riksförbundet för sexuellt likaberättigande lanserade i veckan sin nya sajt som vänder sig till till unga hbtq-personer som blivit utsatta för brott. Sajten heter www.aldrigokej.se
– 13 procent av unga hbtq-personer har utsatts för våld eller hot det senaste året enligt Ungdomsstyrelsens undersökning och samtidigt vet vi att många inte har någonstans att vända sig och känner sig osäkra inför att kontakta polisen. Vi hoppas att aldrigokej.se ska fylla det tomrum som funnits och ge fler unga, oavsett bostadsort, möjlighet till stöd och hjälp, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande i RFSL.
aldrigokej.se drivs som ett samarbete mellan RFSL:s Brottsofferjour, RFSL Ungdom och Polisens hatbrottsgrupp i Stockholm. Där finns fakta om hbt och utsatthet samt tips på var det går att få hjälp och hur man kan hjälpa andra. Dessutom finns en chatt, både som en helt öppen kanal där alla kan läsa och skriva, och som en möjlighet att tidsboka för en privat chatt med RFSL:s brottsofferjour eller polisen.
– Vi har få unga hbtq-personer som vänder sig till oss, samtidigt som vi vet att gruppen är extra utsatt. Möjligheten att chatta anonymt kommer förhoppningsvis innebära att fler unga vågar och vill ta kontakt. Den tidsbokade chatten är en funktion som inte tidigare funnits i liknande sammanhang och vi tror att många unga uppskattar att kunna få hjälp via chatt, säger Sofia Kuno från RFSL:s brottsofferjour.
På aldrigokej.se kan unga söka stöd utifrån psykiska, fysiska och/eller sexuella kränkningar eller övergrepp. Utsattheten kan gälla från partners, familj, klasskompisar, vänner och andra personer som finns i ens omgivning.
– Det bästa med aldrigokej.se är att sajten gör en första kontakt lättare och att de hjälpinsatser som finns är samlade på ett ställe och görs tillgängliga. Om en som ung hbtq-person utsätts för en kränkning eller ett övergrepp finns nu ett tydligt ställe att höra av sig till, oavsett vad som har hänt, säger Emelie Mire Åsell, förbundsordförande i RFSL Ungdom.
Illustration: Bitte Andersson