I onsdags anordnade Anarchopride, Anarkisternas egna alternativa Pridefestival, en manifestation på Sergels Torg med runt 100 deltagare. Detta en timme innan KD skulle medverka på Pridefestivalen med ett seminarium.
På Facebooksidan för Anarchoprides evenemang skrev någon “Gamla ekon, hu!”. Det är bara att hålla med. Manifestationen var nämligen mot lagen, som säger att personer som vill byta juridiskt kön, måste sterilisera sig. Inte heller “reproduktionsdugliga” könsceller får finnas nedfrysta från den som vill ändra kön. Det låter onekligen gammalmodigt, och ekar av en period i svensk historia som många vill glömma.
I Sverige genomfördes det steriliseringar på mandat från medicinalstyrelsen, ända fram till 1976, av närmare 63 000 personer. Främst kvinnor. Dessa personer ansågs ha för odugliga arvsanlag för att få reproducera sig; staten ville inte att “sinnesslöa” kvinnor skulle föda “sinnesslöa” barn. En del personer som ansågs som “socialt missanpassade” steriliserades också, exempelvis romer – de ansågs vara oförmögna att ta hand om sin egen avkomma.
De flesta steriliseringar skedde mellan 1930 och 1950, många av offren var unga och kom från socialt utsatta grupper. Det kunde räcka med att en läkare ansåg en flicka vara “promiskuös” för att hon skulle tvångssteriliseras. Ibland utelämnades information om effekterna av ingreppet som de utsattes för – det förklarades ibland med blindtarmsoperationer istället.
Lagen som reglerar juridiskt könsbyte är från 1972; den tillkom alltså innan det generella förbudet. KD och SD är de enda partier som fortfarande vill ha kvar lagen.
SD tycker att lagen är till för barnens bästa, och ser Thomas Beatie som ett avskräckande exempel. Thomas Beatie är mannen som burit tre barn, efter att han bytt kön från kvinna till man. Han är på Pridefestivalen under veckan och förundrades över den svenska lagstiftningen.
KD har under sommarens riksting sagt nej till att ändra lagen. Det innebär att Göran Hägglund, som är ansvarig för frågan i regeringen, inte kommer göra något åt saken. Då får istället Riksdagen ta initiativ, menar Barbro Westerholm, FP, som till TT säger att frågan inte kan vänta länge.
Utöver tvånget på sterilisering måste också den person som vill byta juridiskt kön vara ogift. Socialstyrelsen lade under 2010 fram ett förslag som tar bort dessa två krav.
Under Pridefestivalen anordnades ett samtal med Håkan Juholt på Kungsträdgårdens stora scen. Där gav han sitt stöd till förslaget, och menade att lagen är “otidsenlig och djupt beklaglig”.
I dag ses tvångssteriliseringar som ett brott mot mänskligheten. Men för könsbytare gäller alltså inte dessa regler. Fortfarande gör lagen skillnad på människor, och genom sin lagstiftning legitimeras ett synsätt som könsbytare som mindre värda.
Det är dags att ge alla människor samma värde – och låta de gamla ekona tystna.