Prenumerera

Logga in

Svåra förlossningsskador stort problem

”Stanken från kvinnans bäcken lockar flugor och i värsta fall hyenor.” Så hjärtknipande beskrev Stiftelsen Fistulasjukhusets ordförande Carin Palmcrantz tillvaron för en förlossningsskadad kvinna på den etiopiska landsbygden i ett föredrag på Historiska Museets temadag 8 mars.

Trots att Etiopien enligt lag har 18-årsgräns för giftermål tvångsgifts många flickor vid 11 års ålder eller yngre. När de följaktligen blir gravida är deras bäcken inte färdigutvecklade och ofta förtvinade på grund av undernäring. Bäbisens huvud i förhållande till moderns trånga bäcken, gör att den inte kan födas fram, utan dör i magen. Efter flera dagars tärande förlossning av den dödfödda bäbisen har moderns tarmar och urinblåsa sargats sönder så att hon drabbas av obstetriska fistlar, fistula kallat, så att urin, blod och fekalier läcker ut.

Skammen över den uteblivna avkomman och läckageodören gör kvinnan till en fullkomlig paria. Uppskattningsvis 9000 kvinnor per år drabbas av fistula i Etiopien. För de kvinnor och flickor som ens har hört talas Fistulasjukhuset i huvudstaden Addis Abeba är chansen att ta sig dit klen utan transportmedel i ett land där 75 procent av befolkningen bor två och en halv dags gångväg från närmaste landsväg. Likväl behandlar sjukhuset över 3000 patienter om året, varav 90 procent återställs fullkomligt.

All vård är kostnadsfri och främst avsedd för de fattigaste. Obotliga patienter kan få stomi samt permanent boende i byn Desta Mender (Glädjens by) strax utanför sjukhuset. Desta Menders innevånare försörjer sig på odling och försäljning av grönsaker och drift av en nystartad konferensanläggning.

Fistulasjukhuset grundades 1975 i Addis Abeba av gynekologparet Reginald och Catherine Hamlin. Idag finns ytterligare fem filialer. Den svenska Stiftelsen Fistulasjukhuset bildades 1988 av dåvarande riksdagspartiers kvinnoförbund efter en studieresa till Etiopien, arrangerad av Sidas Kvinnoråd för Kvinnoriktat bistånd. Stiftelsen har med insamlade medel som egeninsats nått avtal med Forum Syd om Sidabidrag för stöd till vården och till sjukhusets insatser på andra sjukhus inom och utom Etiopien, liksom utbildning av väntade och tidigare patienter vid sjukhuset och i Desta Mender.

1995 startade en uppsökande verksamhet för att nå kvinnor och flickor i avlägsna byar, inspirerad av en gammal svensk lag om en barnmorska per socken. Det förebyggande arbetet har utvecklats och sedan 2008 drivs en barnmorskeutbildning i sjukhusets regi för studenter från hela Afrika. ”Men det är bara de bästa av bästa som antas som auskultanter,” underströk Palmcrantz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV