Den Sydafrikanska feministiska fackföreningen Sikhula Sonke är i Sverige för att sätta tryck på Systembolaget. Genom kampanjen Rättvis vinhandel hoppas Wendy Pekeur och Dawid Afrika, att kunna synliggöra missförhållandena som råder på plantagen.
Den 25 januari hölls ett öppet seminarium om ansvarsfullt företagande inom vinbranchen på Postens museum. Sikhula Sonke är en fackförening som leds av kvinnor. De arbetar främst med kvinnlig organisering, där utbildning i lagstiftning står högt prioriterad. Detta handlar inte endast om vad lagen säger gällande arbetsförhållanden. Kvinnorna lär sig också om deras egna rättigheter som kvinna. Många kvinnor som blir utsatta för våld har i princip att välja på att acceptera det, eller riskera att bli förlora sina jobb och bli utslängda på gatan. Sikhula Sonke använder sig också av direktaktion om så krävs.
– Förra året intervjuade vi två medlemmar som levde med Hiv. En av kvinnorna berättade att hon blev smittad på grund av att hon var tvungen att hitta en man för att få ett hem, säger Wendy Pekeur och fortsätter. Den farligaste platsen för kvinnor är oftast hos sin man. Om de inte vet sina rättigheter i sitt hem blir det väldigt svårt för dem att kräva något av ägarna för plantagen. Därför är ett av våra viktigaste krav att Systembolaget ska kräva att deras handelspartners blivit godkända av WIETA, som är ett sydafrikanskt förbund för etisk vinindustri.
Arbetsförhållandena för lantarbetarna är mycket svåra. Vingårdarna står för boendet där själva ”kontraktet” ägs av en fast anställd. Oftast en man. Plantagen ligger strategiskt långt från civilisationen. Lönerna räcker inte till de basala behoven som till exempel mat, medicin och skolavgifter. Ibland har arbetarna fått betalt i vin i stället för pengar vilket har bidragit till ökad alkoholism.
De flesta kvinnor som arbetar på vinplantagen är säsongsanställda. Detta innebär att de tjänar mindre och har sämre rättigheter.
– Att arbeta på ett vinplantage är ett tungt jobb. Druvorna och äpplena som vi plockar läggs i stora korgar som skall bäras och ryggen tar ofta skada. Vi blir många gånger tvungna att jobba övertid men får inte ut de pengar vi har rätt till. Det tas ingen hänsyn till om en kvinna är gravid, eller just har fött ett barn. Klarar hon inte av arbetet i den takt som krävs riskerar hon att bli av med jobbet. Det är i princip omöjligt för en ensam kvinna att söka nytt jobb utan en man, säger Dawid Afrika som sedan tre år tillbaka jobbar på vinplantage.
Trots de motstånd som existerar gentemot fackföreningar i Sydafrika har Sikhula Sonke tack vare sina nära kontakter med medlemmarna nått framgång med sina förhandlingar. De har till exempel lyckats förhandla om betald mamma ledighet, toaletter på arbetsplatsen, rena skyddskläder samt medicinsk service.
Sverige är en av världens största importörer av Sydafrikanska viner. Systembolaget arbetar sedan två år tillbaka med att ta fram och implementera en uppförandekod för inköp av vin. Några av de områden som berörs i deras dokument är drägliga jämställda löner och drägliga arbetsförhållanden.
Men Sikhula Sonke med Wendy Pekeur i spetsen anser inte att Systembolagets nuvarande riktlinjer är tillräckliga. De når inte arbetarna på fälten. För att lyckas med detta krävs ett samarbete med fackföreningar och andra organisationer som arbetar nära lantarbetarna.
– De som jobbar på plantagen är rädda för att tala om missförhållanden, då de riskerar att bli av med sina jobb, säger hon.
Systembolagets presschef Lennart Agén betonar att de ser oerhört allvarligt på detta.
– Vi sitter inte bara och snackar för att det ska låta fint. Vi kommer att ta kontakt med Sikhula Sonke när vi ska göra våra kontroller. Systembolaget är oerhört angelägna om att lantarbetarna ska ha det bra och att mänskliga rättigheter ska accepteras. Och självklart ansvarar vi för produkten hela vägen från lantarbetarna till Systembolagets butiker, säger Lennart Agén.
– Vi sätter nu stenhårt tryck på Systembolaget. Vi kräver att de är med och tar sitt ansvar. Ett gott vin smakar inte bra om man vet att människor slitit under omänskliga förhållanden. Vi har fått bevis på att många av konsumenterna är angelägna om arbetarnas villkor och om inte Systembolaget tar detta på allvar kommer vi att vidta andra åtgärder, säger Wendy Pekeur.