Prenumerera

Logga in

Nyheter

Thomas Beatie invigningstalar på Pride

Thomas Beatie blir en av invigningstalarna på Pridefestivalen. Stockholm Pride har tillsammans med RFSL bjudit in Thomas Beatie, som för första gången är i Sverige, för att invigningstala och hålla en föreläsning om sina erfarenheter.

Thomas Beatie är en transsexuell man som 2008 blev känd över hela världen då han var gravid med sin första dotter. I år talar han på Pridefestivalen.

– Min familj och jag känner oss hedrade, ödmjuka och glada över att bli ibjudna till Stockholm Pride. Sverige verkar vara ett progressivt och utvecklat land när det kommer till mänskliga och civila rättigheter, säger Thomas Beatie i ett pressmeddelande.

– Jag hoppas att valet av invigningstalare kommer att leda till en efterlängtad skjuts framåt för transpersoners rättigheter och jag är hjärtligt stolt över att kunna välkomna Thomas Beatie och hans familj, säger Pär Wiktorsson, ordförande Stockholm Pride.

– Det är ännu inte möjlig för transkillar i Sverige att bilda familj på samma sätt som Thomas Beatie har gjort, säger RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund. Att Sverige fortfarande tvångssteriliserar transpersoner är en av de viktigaste hbt-politiska frågorna just nu, därför har vi bjudit hit Thomas Beatie för att ytterliga belysa frågan med sina personliga erfarenheter.

Årets officiella invigningstalare heter Anna Mohr och Kjell Rindar – två av de aktivister som ledde startskottet för Frigörelsedagen 1977 i Kungsträdgården i Stockholm. Nu är de tillbaka på historisk mark för att invigningstala på årets Pride. Frigörelsedagen blev 1979 Frigörelseveckan, som två decennier senare förvandlades till det som idag är Stockholm Pride.

– Det var ett mycket oväntat hedersuppdrag och det ger möjlighet att förmedla en bit av hbtq-personers historia i Sverige, säger Anna Mohr. Med detta kan vi visa att livet inte började med Pride, utan att det hände saker även innan dess.

– Vi vill hylla hjältarna som gick före, de vars långa kamp gjort det möjligt att fira Stockholm Pride som vi gör idag säger Pride Wiktorsson, ordförande Stockholm Pride. I år återvänder vi också till den klassiska marken i Kungsträdgården där den första frigörelsedagen firades 1977.

Källa: Stockholm Pride

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV