Prenumerera

Logga in

Tjänarinnebladet på nätet

Arbetarrörelsen arkiv och bibliotek har lagt ut samtliga nummer av tidningen Tjänarinnebladet på nätet. Det är en guldgruva för alla som är intresserade av kvinnors historia, skriver Gerda Christenson.

I början av 1900-talet startade socialdemokratiska kvinnor Kvinnornas Fackförbund. Syftet var att organisera arbetande kvinnor i ett gemensamt förbund. På den tiden fanns det flera yrkesområden – inte minst inom textil – där kvinnor inte var välkomna i männens fackorganisationer. Ett annat skäl till bildandet av Kvinnornas Fackförbund var att männen ignorerade kvinnornas villkor och behov.

Kvinnornas Fackförbund ville organisera även de kvinnor som arbetade i hemmen, det vill säga jungfrur, pigor, tjänarinnor och tjänsteflickor. 1904 bildades Stockholms Tjänarinneförening och året därpå började de ge ut Tjänarinnebladet. Tidningen gavs endast ut under några år.

Nu har Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek lagt ut samtliga nummer av Tjänarinnebladet som pdf-er på sin hemsida.

Tidningarna gör det möjligt att försöka sätta sig in i hur arbetande kvinnor i allmänhet och tjänarinnor i synnerhet hade det i Sverige vid den tiden. Dessutom finns många reportage från tjänarinneföreningar i andra länder. Tidningarna är en guldgruva för alla som är intresserade av kvinnors historia.

Först bland Tjännarinneföreningarnas krav fanns reglerad arbetstid. De visste ofta inte när de skulle arbeta, eftersom det var beroende av när herrskapet behövde dem. Det gjorde det svårt att bestämma något över huvud taget, och därmed svårt att organisera sig genom möten. I första numret av Tjänarinnebladet skriver de att de kräver: ”i främsta rummet bestämda tider för hvarje vecka förlagda till söndagen och en hvardagsafton i veckan, samt vidare en någorlunda begränsad daglig arbetstid, med därmed sammanhängande natthvila, och en eller två veckors ledighet på sommaren utan afdrag av lön”.

Ett annat krav var eget boende. Som inneboende hos familjen de arbetade för fick tjänarinnorna inget privatliv alls. Föreningen ville även starta ett ålderdomshem för pensionerade tjänstekvinnor.

Hanna Grönvall, som länge var föreningens ordförande, blev så småningom invald i Stockholms stadsfullmäktige för socialdemokraterna.


Gertrud Månsson var den första ordföranden i Kvinnornas Fackförbund och liksom
Hanna Grönvall även ledamot av Stockholms stadsfullmäktige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV