Tjejer vill slippa ta ansvar för våldet

”Lägg ansvaret på förövarna och jobba med killars beteende i stället för vårt”. Så löd budskapet från landets unga tjejer när Tjejjouren.se bad dem rösta om vilken sakfråga som är viktigast att kämpa för.

Den första februari startade en stor omröstning på de 60 tjejjourernas portal Tjejjouren.se. Syftet var att ta reda på vilken sakfråga unga tjejer själva prioriterar att kämpa för.

Sju alternativ presenterades på sidan. Besökarna fick en kort förklaring av dem alla och ett löfte om att rörelsen kommer att kämpa för den vinnande sakfrågan på internationella kvinnodagen 8 mars.

I söndags avslutades omröstningen. Alternativ nummer sju vann överlägset med 28 procent av rösterna. Den sakfråga som är viktigast att kämpa för går därmed under namnet: "Ansvaret ska läggas på förövarna – inte de utsatta".

Omröstningen visar tydligt att tjejerna är trötta på att uppmanas hålla sig hemma när våldtäktsmän är i farten - och bära skulden för övergrepp om de burit utmanande kläder.

 

- Vi är inte förvånade över resultatet. Det är dags att börja jobba förebyggande med killar för att komma åt våldet – både mot tjejer och mot andra killar. Det är också viktigt att vi en gång för alla slutar att lägga ansvaret och skulden på den som utsätts. En bra början är det nya metodmaterialet Machofabriken som släpps i dagarna, säger Tjejjouren.se:s koordinator Carin Göransson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV