De arabiska upproren fortsätter i strid ström. I Jemen har protester pågått sedan i lördags, i Bahrain har åtminstone sex demonstranter dödats sedan i måndags, och i tisdags utbröt även protester i Egyptens grannland Libyen. Nya protester väntas i dag efter fredagsbönen och i samband med att dödade demonstranter begravs. Från Libyen är det svårt att få uppgifter men Feministiskt Perspektiv har följt utvecklingen via sociala medier.
Under torsdagen, som utlysts som en ’Vredens dag’ protesterade libyer runt om i landet, framför allt i de östra delarna. Men även mindre protester i huvudstaden Tripoli och Yafran i västra Libyen har rapporterats. Under kvällen kom uppgifter om stigande antal dödsfall i flera olika städer, bland annat al-Bayda i östra Libyen. Al Jazeera English talar om mer än ett dussin döda, men uppgifter på mikrobloggen Twitter pekar på att siffran kan vara avsevärt högre, vissa uppskattar att uppemothundra människor kan ha dödats. Många verkar ha skjutits.
I en intervju på Al Jazeera English uppger demonstranten Abdullah att han sett sex personer som fredligt protesterat mot Gaddafi skjutas. En annan person Al Jazeera intervjuat uppgav också att sjukhuset i al-Bayda tagit emot 70 skadade sedan onsdagsnatten, varav hälften med svåra skottskador. Och via Twitter har information kommit fram som pekar på att regimen kan ha använt sig av krypskyttar, samt skjutit från helikoptrar.
Under torsdagskvällen ska också stora grupper ha demonstrerat till stöd för Gaddafi, bland annat i staden Tobrok. Dessutom kom via Twitter uppgifter under natten till fredagen om att det första dödsoffret i västra Libyen skördats, i staden Rajban, någon timme senare rapporterades om ett dödsoffer också i Tripoli. Samtidigt kom också uppmaningar om att donera blod, eftersom sjukhus i östra Libyen fått slut på blod. Flera olika byggnader tillhörande säkerhetsstyrkor och polis ska ha bränts ner. Andra uppgifter som förekommit på Twitter är att Gaddafi-regimen har använt sig av inhyrda legosoldater för att slå ner demonstranter. Det rör sig dock om obekräftade uppgifter.
Även om antalet demonstranter hittills inte talar om massprotester, siffrorna varierar mellan några hundra på vissa platser till flera tusen på andraa, så stårt det klart att protesterna under de senaste dagarna har spritt sig till ett stort antal libyska städer och byar, Derna, Zintan, Shahat, Ben Walid och Benghazi för att nämna några. Nödropen på hjälp har varit hjärtskärande. Desperata uppmaningar till omvärlden att rapportera om händelseutvecklingen i landet och uppgifter om allt fler dödade och skadade har kommit in en strid ström.
De första uppgifterna om att protester brutit ut kom via Twitter i tisdags kväll. Det var anhöriga till fångar som dödades under massakern i Abu Salim-fängelset 1996 som först begav sig ut på gatorna i staden Benghazi i östra Libyen. Gripandet av advokaten Fathi Terbil, som representerar anhöriga till vad som uppskattas vara över tusen dödade fångar, verkar ha varit den utlösande gnistan. Folk gick ut på gatorna och krävde hans frigivande liksom information om vad som hänt med deras anhöriga. Snabbt slöt andra demonstranter upp och protesterna började sedan riktas mot Gaddafi själv, ledaren som styrt landet med järnhand sedan en kupp 1969.
Även kvinnor uppges i ett tidigt skede ha deltagit, om än vad som verkar vara i betydligt mindre utsträckning än i Egypten, att döma av de bilder som lagts upp på Youtube. En video med kvinnor i Benghazi sägs härröra från tisdagskvällen, i vilken kvinnorna uppges uppmana till protester, och enligt meddelanden på Twitter deltog kvinnor även i demonstrationer i samma stad under torsdagen.
Benghazi är Libyens andra största stad, och har en historia av kritik mot Gaddafis regim, staden har också missgynnats ekonomiskt och dessa orsaker kan ha varit bidragande skäl till att det var just här som protesterna utlöstes. Shabab Libya (Libysk ungdom), en grupp som tvittrar om protesterna i landet, skrev så här i ett meddelande: ”En tumregel för en revolution i Libyen är att Benghazi måste sätta igång den, Tripoli måste avgöra den.”
Rapporterna har varit ännu färre från Tripoli och de demonstrationer som har samlats där verkar ha varit avsevärt mindre. På torsdagskvällen ska cirka 400 människor ha protesterat i huvudstaden, enligt uppgifter som publicerats på en interaktiv google-karta. Av stor symbolisk vikt skulle Gröna torget i Tripoli vara, på samma sätt som Befrielsetorget var det i Egypten. Än så länge verkar dock Gröna torget endast hysa Gaddafisupportrar som skanderat; ”Vi försvarar dig Gaddafi”.
Rapporteringen från Libyen är svår. Liksom Mubarak-regimen har internet och mobilnät periodvis stängts. De libyska myndigheterna har lyckats hindra journalister från att rapportera från protesterna. I kombination med en våldsam utveckling även i länder som Bahrain, Jemen och Iran har det mediala gensvaret inte varit det de libyska demonstranterna hoppats på. På nytt har därför de sociala medierna fått en avgörande roll.
Tvittrare som ShababLibya och EnoughGaddafi har genom kontakter med folk i städer runtom i landet lyckats ge omvärlden information om händelseutvecklingen och de har också förmedlat kontakter mellan demonstranter och internationella tv-kanaler och tidningar. Detta trots att rädslan för att tala med medier är stor eftersom flera personer som intervjuats gripits efteråt. Artister, poeter och författare ska också ha gripits. Libyska demonstranter hoppas nu på att fler ska ansluta sig till protesterna efter fredagsbönen.
Bristen på uppgifter, intervjuer och analyser från landet gör det också svårare att bedöma vilka grupper det är som nu demonstrerar, och hur deras krav ser ut. Experter både i Sverige och i andra länder har under veckan sagt att eventuella demonstrationer inte skulle utmana Gaddafi själv utan fokusera på fattigdom och arbetslöshet, detta även efter att det har varit tydligt att protesterna riktar sig just mot Gaddafi och hans regim. Det nu välbekanta slagordet al shab yurid isqat al-nidham, folket vill att regimen ska falla, har hörts även från Libyens gator och jätteaffischer på Gaddafi har rivits ner eller bränts upp. Enligt uppgifter från ShababLibya har ett stort antal Gaddafi-affischer runt om i Benghazi rivits ner. Och ett videoklipp visar också hur demonstranter sliter ner ett monument över Gaddafis Gröna bok i staden Tobrok.
Även i Bahrain har flera dödats. Under onsdagskvällen hade många demonstranter börjat ta med sig filtar och tält till Pärltorget i huvudstaden Manama, i likhet med protesterna som ägde rum på Befrielsetorget i Kairo, Egypten. Också på Pärltorget rapporterades om att såväl kvinnor och barn, som män befann sig på torget under natten till torsdagen, då polisen slog till mot de sovande. Flera människor dödades och 230 skadades. Fortfarande saknas 60 personer, uppgav Reuters under natten mot fredagen. Både läkare och sjuksköterskor som fanns på plats skadades också svårt av krvallpoliserna som var utrustade med tårgas och batonger. Demonstranterna i Bahrain utgörs av landets diskriminerade majoritet, shiamuslimer. Bahrain, som är ett kungadöme, styrs av Khalifa-familjen som är sunnimuslimer. Nya protester har utlysts till i dag, efter fredagsbönen. Och redan på morgonen samlades tusentals människor för att delta i begravningar av de som dödats.
I Jemen har protester nu hållits sedan i lördags. En av de ledande aktivisterna är Tawakul Karman från organisationen Women Journalists Without Chains och företrädare för oppositionspartiet al-islah. I torsdags intervjuades hon i tidningen Time. Hon sade till Time att president Ali Abduallah Saleh genom förändringar i konstitutionen är på väg att göra landet till en monarki. Presidenten styr det mycket splittrade landet sedan i slutet av 1970-talet och stöds av USA.
– Kombinationen av diktatur, korruption, fattigdom och arbetslöshet har skapat den här revolutionen, sade hon till Time.
Under torsdagen ska ett par personer ha dödats i hamnstaden Aden, efter sammanstötningar mellan demonstranter och polis, och i staden Taiz i södra Jemen tog människor över ett stadens stora torg, och campade där under natten till fredagen.
Samtidigt som dessa tre protester ser ut att fortsätta under helgen har nya protester utlysts till lördagen i Algeriet, och i Marocko planeras demonstrationer till på söndagen.