Prenumerera

Logga in

USA lämnar Irak i djup kris

De sista soldaterna har lämnat Irak meddelar amerikanska medier med bilder på glada militärer. Uppdraget kostade USA 800 miljarder dollar och 4500 soldaters liv. I Irak har 100 000 människoliv gått till spillo. Iraks kostnader framgår inte av rapporterna om den åttaåriga ockupationen.

”Operation Iraqi Freedom” är över, deklarerade president Obama i sitt tal och ”vände blad” för att nu fokusera på det ekonomiska läget i USA.

Men även om USA:s militära styrkor officiellt lämnar Irak kommer det att finnas 5500 privata säkerhetsstyrkor kvar, med uppgift att skydda mellan 10 000 och 16 000 ambassadanställda i Irak.

Efter åtta år av amerikansk närvaro befinner Irak sig i totalt kaos. Landet har ett dysfunktionellt politiskt system, det har etniska och religiösa konflikter, fattigdom och våld. Dagens Irak är ett land på gränsen till inbördeskrig och blodbad.

Oljetillgångar privatiseras

I en intervju med amerikanska TV-kanalen ”Democracy Now” ger Yanar Mohammad, ordförande för ”Organisation of Women’s Freedom in Iraq”, en bild av det nuvarande Irak som vanligtvis inte visas i amerikansk mainstream media. Bland annat säger hon att Iraks inkomstskälla, det vill sälja oljeindustrin, delvis har privatiserats.

British Petroleum nämner hon som ett exempel på bolag som har fått ett oljefält i södra Irak för att utvinna olja. Hur och på vilka villkor BP har fått rättigheterna till oljetillgången vet det irakiska folket ingenting om, hävdar Mohammed.

– Och frågan är varför alla pengar går till den enda procenten (1 %) styrande i landet och den amerikanska administrationen samt alla dessa multinationella företag. Samtidigt är det många bland de en miljon irakiska änkorna som inte ens får sina 150 dollar som enligt lag ska betalas till dem, fortsätter Mohammed till Democracy Now.

Prostitution och trafficking

Enligt Röda Korset finns det mellan en till tre miljoner familjer i Irak som försörjs av ensamstående kvinnor. Det bidrag som betalas till dem som lyckas hantera byråkratin och korruptionen – samt har papper att styrka sin identitet med – räcker ändå inte till både mat och bostad. Kvinnors ständigt växande fattigdom i det oljerika Irak leder enligt Human rights Watch rapport 2011 till ett skrämmande stort antal tvångsäktenskap, prostitution och trafficking bland allt yngre kvinnor.

Feministiskt Perspektiv har talat med Ala Riani. Hon är iraksamordnare på Kvinna till Kvinna. Organisationen har sedan 2005 haft samarbete med kvinnoorganisationer i Irak och jobbar med att stärka kvinnors ställning i det irakiska samhället.

Internationella rapporter och en del kvinnorättsaktivister som Yanar Mohammed, ger en dyster bild av Irak efter åtta år av ockupation som skulle leda till förbättringar.

Kvinnodemonstration i Irak, februari 2011.

Vilken bild har ni som jobbar med kvinnoorganisationer i Irak. Lämnar USA ett bättre Irak?

– Vi försöker ha en dialog med kvinnorättsaktivister för att se vad de tycker. Det finns en klar skillnad mellan Kurdistan och övriga Irak när det gäller synen på USA:s invasion. Kurder kallar den för ”liberation” medan det övriga Irak säger ”ockupation”.

I Irak, oavsett om man är för eller mot USA:s invasion, tycker många att landet riskerar gå in i en ännu djupare kris nu när USA lämnar landet. En arresteringsorder på vicepresidenten samma dag som amerikanerna lämnade landet har förvärrat situationen och skapat stor oro. Hela sunnilistan har dragit sig tillbaka från parlamentet sedan lördag och president Maliki har tillfälligt stängt parlamentet. Det är ett oroligt läge.

Är folk glada över att amerikanerna lämnar Irak?

– Vad jag har förstått genom mina kontakter, tycker folk inte att detta är slutet på amerikanernas närvaro i Irak. Ambassaden med personal på 16 000 är ett av tecknen på deras fortsatta inblandning.

Och Iraks president Maliki var nyligen i USA och talade om utvidgade ekonomiska samarbeten samt uppmuntrade investeringar i Irak.

Finns det många som tycker att USA inte borde lämna Irak nu?

– Många tycker att USA lämnar landet i sticket. I irakiska medier intervjuas vanligt folk som tror att så fort amerikanerna lämnar, kommer regeringen att kollapsa. Man menar att amerikanerna lämnar Irak utan att landet har stabiliserats. Situationen under de senaste åren har varit svår, särskilt för kvinnorna. De tvingas tillbaka från den offentliga sfären och deras rörelsefrihet hotas. I Basra till exempel, är kvinnor tvungna att bära slöja för att det ger dem trygghet och skonar dem från att bli attackerade. Även i Bagdad ser man fler kvinnor som tar på sig slöja.I den kurdiska staden Erbil, där situationen är mer stabil och Kvinna till Kvinna har sitt kontor, ser man fler kvinnor som tar av sig sjalen.

På många sätt har kvinnors ställning blivit svagare i övriga Irak. I den politiska sfären, när det gäller kvinnors representation, har situationen blivit mycket värre. Det finns bara en enda kvinnlig minister och hon är tillsatt för att ta hand om kvinnofrågorna, fortsätter Ala Riani.

Vad har man gjort med alla internationella insatser?

– Det görs ändå mycket. Det har skapats ett civilt samhälle som inte fanns under Saddam Hussein. Det finns organisationer som jobbar intensivt med sociala frågor och civilsamhället med sina organisationer tar på sig rollen av socialarbetare och tillhandahåller tjänster som staten inte erbjuder.

Sida-program

Med ett Sidafinansierat program utökar Kvinna till Kvinna sina insatser i flera städer i Irak. Från 2011 har Kvinna till Kvinna kunnat etablera fältnärvaro med representanter på plats i Erbil i Kurdistan som kvinnoorganisationer från övriga Irak kan uppsöka. Programmet fokuserar enligt Riani på att stärka kvinnors delaktighet i samhället och utveckling av deras befintliga organisationer.

Kvinna till Kvinna stöder kvinnoraktivister i att skapa demokratiska och transparanta strukturer och forum för att kunna påverka samhällsfrågor. Den svenska organisationen hoppas kunna utöka antalet samarbetspartners i Irak så att fler kvinnoorganisationer kommer att ingå i samarbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV