Prenumerera

Logga in

Utbildningsprojekt i Sydafrika om våld mot kvinnor

I dag åker en grupp från Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) i Uppsala till Pretoria i Sydafrika för att genomföra en utbildningssatsning tillsammans med den sydafrikanska organisationen Foundation Professional Development (FPD). I projektet ska läkare och sjukvårdspersonal utbildas om våld mot kvinnor och sexuella övergrepp.

Fredag 30 september åker en grupp från Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) i Uppsala till Pretoria i Sydafrika för att genomföra en utbildningssatsning tillsammans med den sydafrikanska organisationen Foundation Professional Development (FPD). I projektet ska läkare och sjukvårdspersonal utbildas om våld mot kvinnor och sexuella övergrepp, och en viktig del i projektet är det handlingsprogram efter sexuella övergrepp som NCK tidigare har tagit fram för den svenska hälso- och sjukvården.

– Det känns väldigt roligt att den kunskap som NCK har om våld mot kvinnor efterfrågas och kommer till användning utomlands. Projektet är viktigt, och det ska bli intressant att prova vårt handlingsprogram i Sydafrika, säger Gun Heimer, professor och chef för NCK.

Utbildningsprojektet finansieras av Sida och syftet är bland annat att öka kunskapen inom hälso- och sjukvården i Sydafrika om våld mot kvinnor. En stor del av projektet handlar också om att utveckla vårdens rutiner för att kunna identifiera och stödja kvinnor som varit utsatta för våld, och skapa fungerande verktyg för att kunna dokumentera skador och säkra spår efter förövare.

I projektet har NCK tagit fram två kurser för hälso- och sjukvården, och i ett första steg kommer NCK nu att utbilda 25 läkare. Dessa ska sedan använda kursmaterialet och utbilda andra läkare och sjukvårdsanställda. Målet är att totalt 1500 läkare och sjuksköterskor ska genomgå kurserna under projekttiden.

Förekomsten av våld är hög i Sydafrika, och kvinnor och flickor utsätts för våld både i hemmet och i det offentliga. Årligen anmäls cirka 55 000 våldtäkter av kvinnor och flickor i Sydafrika, men det verkliga antalet uppskattas vara nio gånger högre.

– Vi bidrar med vår kunskap och erfarenhet, men rutinerna måste anpassas till verkligheten i Sydafrika. Samarbetet med FPD är en förutsättning för att utbildningarna ska bli relevanta och fungera, säger Lina Ploug, utbildare på NCK och projektledare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV