Startsida - Nyheter

Väpnad maktstrid kan kväva Jemens fredliga revolt

Jemen står på randen till inbördeskrig. Vad som började som en fredlig revolt har i veckan övergått i väpnade strider mellan regeringsstyrkor och män ur landets mäktigaste och näst största stam, Hashed. Ett fredligt maktskifte har aldrig tyckts så avlägset sedan massprotesterna började i februari i år. Demonstranterna är djupt besvikna.

Trots nästan två månaders förhandlingar, och ett tredje försök i söndags, blev det inget maktskifte. Ett avtal ligger färdigt och innebär att president Ali Abdullah Saleh avgår inom en månad och lämnar över till en enighetsregering med landets olika grupper representerade. Presidenten garanteras också immunitet från åtal. Oppositionen och Salehs eget parti har signerat men inte presidenten själv. Gulfstaternas råd för samarbete, som skött medlingen mellan regim och opposition, avbröt därför förhandlingarna.

Det var dagen därpå, i måndags, som den hittills fredliga kampen för ett maktskifte övergick i våldsamma strider. Sadiq al-Ahmar, ledaren för Hashed som också är Salehs stam, anklagar regeringsstyrkorna för att ha öppnat eld mot hans män. I mars övergav stammen Saleh och anslöt sig till ”ungdomsrevolutionen”.

Våldet sprider sig

Al-Ahmar hävdar att hans män vägrade regeringsstyrkorna passage till en skola där regimen lagrar vapen. Regeringen svarade att al-Ahmars män sköt mot skolan varpå polis ingrep. Skottlossningen har varit nästan konstant sedan dess. Huvudstaden Sanaas invånare har i veckan vaknat och somnat till ljudet av skottlossning och granatkastning.

Regeringsstyrkorna har beskjutit al-Ahmars residens i Hasaba i Sanaa. Al-Ahmars män har i sin tur ockuperat bland annat den statliga nyhetsbyråns residens och inrikesminesteriet. Medan dessa strider pågått har andra stammar passat på att göra upp. Alltså har det varit skottlossning på gator också i andra områden. Medborgargarden har till följd av detta bildats runt stan.

De ungas maktlöshet

Splittringen av den mäktigaste stammen Hashed i mars följdes av en delning av armén. Då tog en av landets mäktigaste generaler, Ali-Mohsen, sina soldater till demonstranternas sida och lovade dem beskydd. En oro bland demonstranterna är att Mohsens soldater ska ingripa i de pågående striderna och att våldet därmed ska trappas upp. De fruktar att deras fredliga kamp redan tagits över av män ur Hashed men fortsätter sin protest ändå, säger en av ungdomsrörelsens representanter, Abdel al-Surabi.

– Vi unga är maktlösa inför det som sker. Vi kan inte stoppa våldet eller påverka händelseutvecklingen i Jemen. Vi kan inte säga åt Hashed att inte använda vapen eller Mohsen att inte ingripa. Saleh har provocerat fram situationen för att försöka sätta stopp för vår fredliga revolution. Han vill få oss att tro att valet står mellan honom och inbördeskrig. Han säger att oppositionen har ansvar för blodet som kommer spillas. Men det kommer att vara Salehs fel. Han måste avgå omedelbart, säger al-Surabi.

Inget avgjort än

Saleh har återkommande talat till omvärlden och sagt att andra länder inte ska lägga sig i Jemens affärer. Han är dock öppen för en nationell lösning på konflikten, har han sagt. Samtidigt beordrade han under torsdagen att al-Ahmars söner grips. Därtill ökade han antalet stridande soldater, enligt diplomater i huvudstaden. De säger att ytterligare män ur Hashed gett sig in i striden som med stor sannolikhet kommer att trappas upp.

Trots besvikelsen bland demonstranterna fortsätter den fredliga kampen.

– Vår revolution fortsätter. Den sker utan våld och den har ingenting att göra med skjutningarna i Hasaba, säger al-Surabi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV